Güç Dalgalanması ve Çeşitleri Nedir?

Sıradaki içerik:

Güç Dalgalanması ve Çeşitleri Nedir?

e
sv

Termal Koruma Nedir?

1082 okunma — 11 Haziran 2020 13:07

Termal koruma, elektronik malzemelerdeki aşırı ısınma durumunu tespit ederek, devreye giden akımı keser. Termal koruma, güç kaynaklarındaki veya diğer ekipmanlardaki aşırı ısı nedeniyle ortaya çıkabilecek yangınları ve elektronik bileşenlerin hasar görmesini önler.

Elektronik malzemeler güç tükettikleri için dahili ısınma durumu söz konusudur. Bu ısınmayı malzemenin cinsi, tükettiği güç ve ortam gibi koşullar etkiler. Isıyı düşürmek için belli tasarımlar yapılmıştır. Normal, ısıyı daha küçük güç kaynaklarından ve ekipmanlardan uzaklaştırmak kolaydır.

Elektronik malzemeler normal sıcaklıkta dahilinde çalıştığında, güç kaynağı istenen gücü sağlar. Bununla birlikte, termal kapasiteler aşılırsa, bileşenler bozulmaya başlar ve aşırı ısı altında uzun süre çalıştırılırsa zarar görür.

Aşırı sıcaklığa karşı korumak için kullanılan cihazlar

Güç kaynaklarını ve elektronik ekipmanları aşırı sıcaklık koşullarından korumak için farklı yöntemler vardır. Seçim, devrenin hassasiyetine ve karmaşıklığına bağlıdır. Karmaşık devrelerde, kendini sıfırlayan bir koruma şekli kullanılır. Bu, sıcaklık normale döndüğünde devrenin çalışmaya devam etmesini sağlar.

Termal Sigortalar

Termal sigortalar, aşırı şarj, aşırı yüklenmeler vb. durumlardan kaynaklanabilecek termal hasarlara veya yangınlara karşı koruma sağlar. Sigortalar, alıcının çektiği akıma bağlı olarak devreyi açarken, termik sigortalar ise çevre sıcaklığı normal seviyeleri aştığında açılacak şekilde tasarlanmıştır.

iki tip termal sigorta vardır;

  1. Sıfırlanabilir termal sigortalar.: Sıfırlanabilir sigorta, önceden ayarlanan sıcaklıkta akımın keser ve daha sonra sıcaklıklar normale döndüğünde sıfırlanır. Sigorta, kapalı devrelerdir ve sıcaklığa duyarlı bir bimetalik malzemelerden üretilirler. Sıcaklık yükseldiğinde, bu malzemenin biri genişler diğerinden farklı bir uzunluk elde edilir. Bu, durum ise kontağın açılmasına neden oldur. Böylece devrenin bağlantısı kesilir ve daha fazla ısınma önlenir. Sıcaklık düştüğünde ise eski durumuna geri döner.termal koruma nedirŞekil 1: 90 ° C sıfırlanabilir termal sigorta bulunmaktadır.
  2. Sıfırlanamayan termal sigortalar: Bu tip termal koruma ürünleri tek kullanımlıktır. Hasar gördüğünde değişmesi gerekir.termal koruma nedirŞekil 2: Sıfırlanamayan Termal Sigorta 10 A + 192 ° C, 277 V AC

Termistör

Direnci sıcaklıkla artan PTC sıcaklığa duyarlı bir elemandır. Bunlar genellikle ısınacak malzemeye yakın monte edilir. Normal işlemler sırasında, bileşenler belirtilen sınırlar içinde olduğunda, PTC normal direncine sahiptir. Sıcaklık artmaya başladığında, direnç devreden akan akım miktarını sınırlayarak koruma sağlar.

Entegre devrelerde dahili termal koruma

Entegreler gibi bazı bileşenler, sıcaklıklar güvenli sınırları aştığında entegreyi kapatan dahili termal aşırı yük korumasına sahiptir. Çoğunlukla regülatörlerde, işlemcilerde ve diğer entegrelerde kullanılır. Koruma, sıcaklığı düşene kadar entegreyi kapatır.

Dahili termal korumalı tipik voltaj regülatörleri arasında LM 117, LM 137, LM 123 ve diğerleri bulunur. Koruma devresi entegre sıcaklığını izler ve güvenli seviyeyi aştığında kapatır. Bunların çoğu yaklaşık 170 santigrat derece sıcaklıklarda kapanacak, şekilde tasarlanmıştır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli