Güneş Enerjisi İle Tarımsal Sulama Nasıl Yapılır?

Sıradaki içerik:

Güneş Enerjisi İle Tarımsal Sulama Nasıl Yapılır?

e
sv

OLED Ekran Nedir? OLED ve LCD Arasındaki Farklar

111 okunma — 03 Haziran 2023 23:38

OLED, Organik Işık Yayan Diyot anlamına gelir. OLED ekrandaki her piksel, üzerlerinden elektrik akımı geçtiğinde parlayan bir malzemeden yapılmıştır. OLED teknolojisi, geleneksel ışık yayan diyot (LED) teknolojisinden daha ince, daha hafif ve daha esnek ekranların yanı sıra temel açılardan daha iyi görüntü kalitesi sağlar.

Bir OLED ekran, organik moleküllerle ışık üretilerek ayrı bir arka ışık ihtiyacını ortadan kaldırır. OLED ekranlar, iki iletken arasına ince organik filmler sıkıştırılarak yapılır. Bu, bir elektrik akımı sağlandığında ekranın milyonlarca alt pikselden parlak bir ışık yaymasını sağlar.

OLED Yapısı

OLED’ler, geleneksel diyotlara ve LED’lere benzer şekilde çalışır, ancak n-tipi ve p-tipi yarı iletken katmanları kullanmak yerine, elektronlarını ve boşluklarını üretmek için organik moleküller kullanırlar.

Basit bir OLED altı farklı katmandan oluşur. Üstte ve altta koruyucu cam veya plastik katmanlar bulunur . Üst katmana conta ve alt katmana alt tabaka denir . Bu katmanlar arasında, bir negatif terminal (katot) ve bir pozitif terminal (anot) bulunur . Son olarak anot ve katot arasında, yayıcı katman adı verilen organik moleküllerden yapılmış iki katman vardır.

OLED Yapısı

OLED ve LCD Ekran Arasındaki Farklar

LCD’ler ve OLED’ler arasındaki fark, görüntülerin nasıl üretildiğidir. LCD’ler, ekrandan ışık geçtiğinde bir görüntü oluşturan sıvı kristaller kullanır. OLED ekranlar, ekran içindeki organik maddelere elektrik uygulayarak görüntüler oluşturur.

Görüntü teknolojisine yönelik bu farklı teknolojik yaklaşımlar, kontrast, parlaklık, görüş açıları, kullanım ömrü, siyah seviyeleri, görüntü yanması ve fiyat gibi bazı özelliklerde büyük etkiye sahiptir.

  • Kontrast

Kontrast, bir görüntünün en açık ve en karanlık kısımları arasındaki farkı ifade eder. Yüksek kontrast, daha net görüntüler ve daha kolay okunabilir metinler üretir.

Tasarım gereği çoğu LCD, grafiklerini ve görüntülerini görünür kılmak için yerleşik bir arka ışığa sahiptir. Bir LCD’de, ekranda veya televizyonda karanlık olması amaçlanan görüntülerde hala ışığın geldiğininin görülebilmesinin nedeni budur.

LCD ve OLED kontrast bakımından karşılaştırıldığında OLED’ler, bireysel piksellerini dinamik olarak yöneterek çok daha yüksek bir kontrast sunar. OLED ekrandaki bir görüntü siyah rengi kullandığında, piksel tamamen kapanır ve LCD’lerinkinden çok daha yüksek bir kontrast oluşturur.

  • Parlaklık

OLED’ler ve LCD’ler arasındaki temel farklardan biri, LCD’lerin bir LED arka ışığı içermesi ve OLED’lerin içermemesidir. Bireysel piksel parlaklığı açısından, OLED ekranların bir avantajı vardır çünkü her piksel ayrı ayrı aydınlatılır.  Ancak, tüm ekranın genel parlaklığını düşünürsek, genellikle LCD’ler daha avantajlıdır. Bunun nedeni, LCD’lerin tüm ekran alanını aydınlatan ve genel olarak daha parlak bir görüntü oluşturan sabit bir arka ışık kullanmasıdır. Bu aynı zamanda, yalnızca birkaç pikselin aydınlatılması gerekse bile arka ışık her zaman tüm ekranı aydınlattığından, LCD’lerin daha fazla “boşa harcanan” ışığa sahip olabileceği anlamına gelir.

  • Görüntüleme Açıları

Geniş bir izleme açısına sahip olmak, her zaman doğrudan bakmadığınız ekranlar için önemlidir. Geniş görüş açıları, ekrandaki görüntülerin tutarlı kalmasını ve izleyici onlara nereden bakarsa baksın kalitelerini korumasını sağlar.

Bir önceki bölümde bahsettiğimiz gibi, OLED ekranların arka ışığı yoktur. Bu, ekranın LCD ekranlardan çok daha ince olduğu ve piksellerinin ekranın yüzeyine çok daha yakın olduğu ve onlara doğal olarak daha geniş bir görüş açısı sağladığı anlamına gelir.

OLED ekranlardaki görüntüler, neredeyse her açıdan kalitelerini ve okunabilirliklerini korur. LCD’ye farklı açılardan baktığınızda görüntülerin bozulduğunu veya renklerinin kaybolduğunu fark edeceksiniz.

  • Kullanım Ömrü:

LCD’ler, OLED’lerden çok daha uzun süredir piyasada olduğundan, uzun ömürlerini destekleyen daha fazla veri vardır. Ortalama olarak, LCD’lerin yaklaşık 60.000 saat  çalışma günü performans gösterdiği kanıtlanmıştır.

Günümüz OLED’lerinin uygun şekilde bakımı yapıldığında ise 100.000 saat boyunca tutarlı bir şekilde performans göstereceği tahmin edilmektedir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli