Robotik Kodlama Nedir?

Sıradaki içerik:

Robotik Kodlama Nedir?

e
sv

Bluetooth ve Kızılötesi İletim Arasındaki Fark Nedir?

411 okunma — 03 Eylül 2022 15:52

Kızılötesi İletim Nedir?

Kızılötesi iletim adını kızılötesi ışık ışınlarından alır. Kızılötesi ışınlar, görünür ışıktan daha büyük bir dalga boyuna sahiptir ve görünür spektrumun 700 nanometredeki nominal kırmızı kenarından 1 mm’ye kadar uzanır .

Oda sıcaklığında nesnelerin yaydığı termal radyasyonun çoğunun kızılötesi ışındır ancak kızılötesi ışınlar çıplak gözle görülmediğinden, genellikle insanların vücutlarından yayılan ışınlar da görülemez.

Kızılötesi sinyaller, iki cihazı yerel olarak bağlamak ve aralarında bilgi alışverişi yapmak için kızılötesi ışınların darbelerini kullanır. Bunlar en yaygın olarak iki cihaz arasındaki kısa menzilli veya orta menzilli iletişimler için kullanılır. Kızılötesi iletişimin en yaygın örneği televizyonlardaki uzaktan kumandanızdır; kızılötesi ışınlar, koltuktan ayrılmanıza gerek kalmadan kanalları değiştirmenize, sesi artırmanıza/azaltmanıza ve diğer birçok ‘uzaktan’ işlemi gerçekleştirmenize olanak tanır.

Kızılötesi ışık ile vücut ısısının belirlenmesi

Bluetooth Nedir?

İlk olarak 1994 yılında Ericsson firması tarafından icat edilen Bluetooth, kablo bağlantısı olmaksızın cihazlar arasında iletişim kurulmasını sağlamaktadır. Kısa mesafeli radyo frekansı teknolojisine dayalı olurken 2.4 GHz ile haberleşmeyi mümkün kılmaktadır. Fiziksel ve protokol katmanlarından oluşurken bağlantının sağlanması fiziksel katmanda meydana gelmektedir. Protokoller aracılığıyla ise kaç bit transfer yapılacağı, mesajların doğruluk kontrolleri ve bitlerin gönderilme zamanları gerçekleştirilmektedir.

Hiçbir kablo olmadan cihazlar arası veri transferleri sağlayan bluetooth, cihazların çekim kalitesine göre hız konusunda farklılık bulundurmaktadır. Açık alanlarda 10 metreye kadar çekim kapasitesi vardır. Gönderim hızları ise hem uzaklık hem de dosya boyutlarına göre değişmektedir. 721 Kbps ile 1 Mbps arasında hızla veri aktarım durumları olurken ses ya da görsel öğelerin taşınması da söz konusudur. 

Bluetooth Teknolojisi

Kızılötesi ve Bluetooth kavramlarını tanıdıktan sonra ana konumuz olan bu iki teknolojinin farklarından bahsedelim.

Öncelikle bu iki iletim türü arasındaki en bariz ve birinci fark cihaz konumudur.Kızılötesi bir “görüş alanı” teknolojisidir. Yani kızılötesi ile bağlantı kurulan iki cihaz arasında herhangi bir engel olmamalıdır. Bunun en bariz örneği televizyon kumandasının önüne elinizi tuttuğunzda kumandanın iletime geçmediğidir.

Bluetooth’da ise böyle bir durum söz konusu değildir. Bluetoothla bağlı iki cihazın arasına herhangi bir engel girse bile iletimde herhangi bir sıkıntı olmaz. Hatta aralarında duvar olan iki oda arasında bile bluetooth sorunsuz çalışabilmektedir.

İkinci fark ise iletim aralığıdır. Kızılötesi yaklaşık 5-6 metreye kadar menzil sunarken, bluetooth’un menzili ise 10 metre ile 100 metre arasına kadar uzanabilir.

Üçüncü fark bağlanılan cihaz sayıdır. Kızılötesinde bir cihaz aynı anda tek bir başka cihaza bağlanabilirken, bluetooth’da bir cihaz aynı anda birden fazla cihaza bağlanabilir. Bu yüzden bluetooth’da veriler aynı anda başka cihazlara gönderilebilir. Fakat kızılötesnin bu bire bir kavramı her zaman dezavantajları değildir. Bire bir iletim olduğu için cihazlar arasındaki veri iletiminde parazit olasılığı, bluetooth’a göre daha düşüktür.

Dördüncü fark ise bluetooth veri aktarımını radyo dalgalari ile yaparken kızılötesi, ışığı kullanır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli