Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Elektrik Yangınlarını Önleme Yöntemleri
Sigortalar, elektrik devrelerinden geçen fazla akımı ve kısa devre gibi istenmeyen durumlarda devreyi otomatik olarak koruyan elemanlardır. Böylelikle sigortalar devre elemanlarının yüksek akımdan zarar görmesini engellemiş olur.
İlgili içerik: Sigorta(Şalter) Nasıl Değiştirilir?
Elektrik Sigortası Neden Yanar?
Sigortalar, otomatik sigorta, bıçaklı sigorta ve buşonlu sigorta gibi çeşitleri mevcuttur. En çok tercih edilen otomatik sigortalar tek faz için kullanılan W otomat, 3 faz için kullanılan K otomat ve N otomat olarak ve tetikleme sınıfına göre çabuk (B tip) ve yavaş (C tip) olarak ayrılır. Sigortaların 1-4 arası kutup sayısı, 3-10 kA arası kesme kapasitesi, 2-100 A arası nominal akım değerlerinde B, C ve darbe akım tiplerinde çeşitleri mevcuttur. Sigorta ille ilgili bu kısa bilgileri verdikten sonra çalışma mantığını kısaca anlatacağım ve düzgün çalışmama durumunda nelerle karşılaşacağımızı anlatacağım.
Sigortalar; 6, 10, 16, 20, 25, 35, 40, 45, 50 amperlik 40 değerlerde üretilmektedir. Üç fazlı sigortalarda kullanılan otomatik sigortaların mandalları birbirine akuple edilir. Bu sayede fazın birisinin bağlı olduğu sigorta attığında üç fazın akımı da kesilir.
İlk olarak elektrik panolarını düzenli olması ve ihtiyaç duyduğumuz güç hesaplanarak sigorta ve kablo seçimi yapmamız gerekmektedir. Sigorta seçimi yaparken uygun Amper değerleri seçilmelidir.
Şekilde görüldüğü gibi elektrik dağıtım panoları düzensiz olması görüntü olarak hoş olmamakla birlikte, güvenlik açısından da tehlikelidir.
Bina tesisatında kablolar paralel devrelere mantığı ile bağlanır. Paralel bağlantının avantajları olmasına rağmen, dezavantajları da vardır. Paralel devrelerde fazla alıcı bağlanması sonucu, devre elemanları aşırı ısınabilir hatta koruma olmayan devrelerde yangın çıkabilir. Kablo seçimi yaparken uygun kablo ve kablo kesiti seçilmelidir.
Bağlantı yaparken kabloların uçları uygun olarak açılmalı ve kablonun bağlantı yerlerine iyice oturtulmalıdır. Bu saye de ark çıkması önlenir.
Sigortaların çalışma prensibi; iki adet metalin genleşme kat sayısından faydalanılır. Bu metallerin işlevselliğini yitirmesi sonucu sigorta atmaz ve aşırı akım çekme sonucu klemens uçlarını ve klemense bağlı olan kabloları yakabilir. Sigortaları test etme butonuna basarak test etmeli ve genel olarak periyodik gözden geçirmeliyiz.
[…] Elektrik Sigortası Neden Yanar? […]
[…] İlgili içerik: Sigorta(Şalter) Nasıl Değiştirilir? Elektrik Sigortası Neden Yanar? […]
[…] Halk dilin de şalter olarak bilinen, teknik olarak ise “şalter, w otomat ve elektrik sigortası” gibi değişik isimlerle anılan evimizdeki elektriğin güvenliğinden sorumlu bu devre elemanının neden yandığını sizler ile paylaşmıştık. Elektrik Sigortası Neden Yanar? […]