Isıyla Daralan Makaron Nedir?

Sıradaki içerik:

Isıyla Daralan Makaron Nedir?

e
sv

EKG Elektrot Yerleşimi

3106 okunma — 11 Kasım 2022 06:34

Kalp damar hastalıklarının tanısı için kullanılan EKG (Elektrokardiyografi), kalbin kasılması sırasında ortaya çıkan elektriksel aktivitenin grafiksel olarak kayıt edilmesini sağlayan bir cihazdır. Kalp atımı olarak da bilinen atriyum ve ventriküllerinin kasılması ve gevşemesi sırasında zayıf bir elektriksel aktivite oluşur. Bu aktivite, kalp ritmi, frekansı ve yayılımı hakkında pek çok veri içerir. Elektriksel aktivitenin ölçülmesi için elektrokardiyografi ya da farklı bir deyişle EKG cihazı kullanılır. Göğüs, kol ve bacak bölgesine, cilt üzerine yapıştırılan elektrotlar, kalbin yarattığı elektriksel aktivitenin ölçülmesine olanak tanır. Elektrotların bağlı olduğu cihaz, bu aktiviteyi grafiksel şekillere dönüştürerek özel bir kağıda basar. Böylece hekim, hastanın kalp ile ilgili şikayetini kolayca değerlendirir. Özellikle ritim ve iletim bozuklukları, kalbin kanlanması, hipertrofi ya da farklı bir deyişle kalp kasının büyümesi gibi anormal durumların tespitinde kullanılan EKG bir muayene yöntemidir.

EKG Cihazı

Çoğunlukla göğüs ağrısı şikayetiyle hekime başvuran kişilerin olası kalp krizi riskinin değerlendirilmesi için uygulanan EKG, deri üzerine yapıştırılan elektrotlar yardımıyla çekilir. Kalbin her kasılışında yarattığı elektriksel aktivitenin ölçümü sayesinde, kalp hakkında detaylı bilgiye sahip olunur. Kalpte yer alan kulakçık ve karıncıkların yarattığı kasılma ve gevşeme hareketini, kalbin hücre grupları tarafından uyarılmasını ve bu uyaranın iletimi sırasında ortaya çıkan elektriksel faaliyetin EKG ile ölçümlenmesi için hastanın vücuduna 10 adet elektrot yapıştırılır. Bu elektrotlar kablolar ile EKG cihazına bağlıdır. Elektriksel aktiviteye ait veriler, EKG cihazı tarafından grafiklere dönüştürülür ve EKG cihazının yazıcısı tarafından elektrokardiyogram adı verilen bir kağıda basılır.

Elektrokardiyogram

Bu kağıt 1×1 ve 5×5 mm boyutlarında karelerden oluşur. 1×1 mm boyutundaki karelere her 0,04 saniyede oluşan elektrik aktivitesine ait grafikler yazdırılırken; 5×5 mm boyutunda olan karelere ise 0,2 saniyede oluşan aktiviteye ait veriler yazdırılır. EKG cihazı, P, Q, R, S, T ve U dalgalarından oluşan kalp atımlarını elektrokardiyogram üzerine kaydeder. Bu dalgaların oluşturduğu grafiksel değerler hekime, hastanın kalp sağlığı hakkında bilgi verir. EKG cihazı kolay taşınabilir olması nedeniyle her yere götürülebilir. Böylece yatan hastanın EKG odasına götürülmesi gerekmez. Ağrısız, acısız bir yöntem olması ve işlem süresinin yaklaşık 2-3 dakika sürmesi hem hasta hem de hekim için kolaylık sağlar. Kalp sağlığı hakkında pek çok verinin hızla ölçülmesini sağlayan EKG, günümüzde kardiyologlar ve acil hekimleri tarafından sıklıkla kullanılan bir tanı yöntemidir.

EKG Elektrodu

EKG’yi kaydetmek için bazı standart elektrot pozisyonları kullanılır. Gelin bu pozisyonlara hep birlikte göz atalım.

  • Bipolar (Çift Kutuplu) Uzuv Elektrotları (Bipolar Uzuv Lead’leri)

Bu sistem, Einthoven lead sistemi olarak da bilinir. İki elektrot EKG sinyalini kaydeder. Şekilde görüldüğü gibi vücudumuzun dört farklı noktasından Sağ Kol(RA), Sol Kol(LA), Sağ Bacak (RL) ve Sol Bacak (LL) potansiyelleri kaydedilir.

Bu kayıtların sonucu, iki elektrot arasında üretilen elektrik potansiyeli arasındaki farktır. Sağ bacak toprak referans elektrodudur.

Bipolar Uzuv Elektrotların Yerleşimi

-Lead I:

Voltaj düşüşü sol koldan sağ kola doğru meydana gelir. Üretilen voltaj V1’dir.

-Lead II:

Voltaj düşüşü sol bacaktan sağ kola doğru gerçekleşir. Üretilen voltaj V2’dir.

-Lead III:

Voltaj düşüşü sol bacaktan sol kola doğru gerçekleşir. Üretilen Voltaj V3’tür.

-Einthoven Üçgeni:

Einthoven Üçgeni

Einthoven üçgeni sağ kol, sol kol, sol bacak ve sağ kol arasında oluşan kapalı yoldur. Einthoven, kardiyak elektrik vektörünün vücudun ön düzlemi boyunca iki boyutlu olduğunu tanımlamıştır. Üçgenin izdüşümleri boyunca, üçgenin üç tarafındaki vektör toplamları sıfırdır. Kirchhoff yasasına göre, III. derivasyon boyunca R dalgasının genliğinin, I ve II. derivasyon boyunca R dalgasının genliğinin toplamına eşit olduğunu söyleyebiliriz .

  • Arttırılmış Unipolar (Tek Kutuplu) Uzuv Elektrotları

Wilson adında bir kişi, artırılmış tek kutuplu uzuv sistemini tanıttı. Bu sistemde EKG, tek keşif elektrotu ile merkezi terminal arasında kaydedilir. Merkez terminal, vücudun merkezi ile ilgilidir. İki eşit ve büyük direnç kullanılır. Dirençlere bir çift uzuv elektrotu bağlanır . Bu dirençli ağın merkez ortak bağlantısı, merkezi terminali oluşturur. Uzuv elektrodunun kalan kısmı keşif elektrodunu oluşturur. Bu lead sisteminde EKG voltajında çok küçük bir artış bulunabilir. Üç tip bağlantı kullanılır.

-VR Bağlantı:

Sol kol ve sol bacağa iki adet direnç bağlanır. Direnç bağlantısının orta noktası negatif terminal ile bağlanır. Sağ kol, amplifikatörün pozitif terminaline bağlanır. Burada ayrıca sağ bacak bir referans terminali görevi görür.

-VL Bağlantı:

Sağ kol ve sol bacağa iki adet direnç bağlanır. Direnç bağlantısının orta noktası negatif terminal ile bağlanır. Sol kol, amplifikatörün pozitif terminaline bağlanır. Sağ bacak bir referans terminali görevi görür.

-VF Bağlantı:

Sağ kola ve sol kola iki adet direnç bağlanır. Direnç bağlantısının orta noktası negatif terminal ile bağlanır. Sol bacak, amplifikatörün pozitif terminaline bağlanır. Burada ayrıca sağ bacak bir referans terminali görevi görür.

  • Göğüs Uçlarına Yerleştirilen Elektrotlar

V1 – Sağ sternal kenar boşluğunun dördüncü interkostal aralığı,

V2 – Sol sternal kenarda dördüncü interkostal boşluk,

V3 –  V2 ile V4 arasındaki orta nokta ,

V4 – Orta klaviküler hatta beşinci interkostal boşluk,

V5 – Aynı V 4 konumu ancak ön yardımcı hatta,

 V6 – V4 konumuyla aynı ancak orta yardımcı hatta.

Kaynak: https://www.electrical4u.com/ecg-lead-system-configuration/

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli