Rezistif ve Kapasitif Ekran Arasındaki Farklar

Sıradaki içerik:

Rezistif ve Kapasitif Ekran Arasındaki Farklar

e
sv

Seri iletişim (RX TX)

304 okunma — 27 Nisan 2023 18:09

Seri veri yolu sadece iki kablodan oluşmaktadır. Bu iki kablo veri göndermek be veri almak için içindir. RX veride alıcı TX ise verici olarak bilinir. 

İki cihaz veri gönderip alabilmesi için RX ve TX pinlerinin çapraz olmalıdır. Yani alıcı cihazın RX ucu verici cihazın TX ucuna bağlı olmalıdır. Diğer konu ise VCC’yi VCC’ye, GND’yi GND’ye ve MOSI’yi MOSI’ye  bağlı olmalıdır.

Veriyi aynı anda gönderip almaya çift yönlü, veriyi sırası ile gönderip almaya ise yarım yönlü iletişim denir. Uygulama bazlı düşünecek olursak tek yönlü iletişimde LCD ekrana yazdırılacak yazıyı RX ve TX ucuyla halledebiliriz. Bunun nedeni ise LCD ekranın sadece veri alıcı olmasıdır.

Eski bilgisayarlarda RS 232 ile haberleşme sağlanmaktadır. RS-232 sinyalleri genellikle -13V ile 13V arasında değişmektedir. Spesifikasyon +/- 3V ile +/- 25V arasında değerlerede izin vermektedir. Yüksek değer 0 anlamına gelirken düşük değer 1 anlamına gelmektedir.

Mikrodenetleyiciler ve diğer düşük seviyeli IC’ler seri olarak iletişim kurduğunda, bunu genellikle bir TTL (transistör-transistör mantığı) seviyesinde yaparlar.

TTL seri sinyalleri, bir mikrodenetleyicinin voltaj besleme aralığı olmalıdır. Bu değerler ise 0V,  3,3V veya 5V değeridir.  0V (GND) sinyali, 0 değerini bir veri biti ni ise 3,3V veya 5V temsil eder.

Seri sinyal standardı, TTL’nin gömülü devrelere uygulanması daha kolaydır. Bu sistem düşük voltaj ve uzun iletim hatlarındaki kayıplara karşı daha hassastır. RS-232 veya RS-485 gibi daha karmaşık standartlar, uzun menzilli seri iletimler için daha uygundur.

İki seri cihazı birbirine bağlarken, sinyal voltajlarının eşleştiğinden emin olmak önemlidir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli