Beyin-Bilgisayar Arayüzü (BCI) Nedir?

Sıradaki içerik:

Beyin-Bilgisayar Arayüzü (BCI) Nedir?

e
sv

Kablosuz Şarj Teknolojisi Nedir?

95 okunma — 04 Haziran 2023 00:05

Kablosuz güç aktarımı (WPT) olarak da bilinen kablosuz şarj, dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve elektrikli araçlar gibi pille çalışan cihazların kablolu bir bağlantıya ihtiyaç duymadan elektrikle şarj edilmesi işlemidir .

Kablosuz Şarj Teknolojisi, şarj tamamlandığında otomatik kapanma sağlar. Mekanik bağlantı gerektirmediği için imalat maliyeti daha düşüktür. Bu teknolojiyi cep telefonlarına yerleştirmek mobil üreticilerin su, toz ve diğer aşındırıcı malzemelerin girişine izin veren güç kaynağı prizlerini ortadan kaldırmasına olanak tanıyacaktır.

Kablosuz Şarj Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Endüktif şarj veya kablosuz şarj olarak da bilinen kablosuz şarj teknolojisi, elektromanyetik indüksiyon yoluyla iki nesne arasında enerji aktarmak için bir elektromanyetik alan kullanır. Bu genellikle bir şarj istasyonu ile yapılır. Enerji, endüktif bir bağlantı yoluyla elektrikli bir cihaza gönderilir ve bu cihaz, bu enerjiyi pilleri şarj etmek veya cihazı çalıştırmak için kullanabilir.

Kablosuz Şarj Mekanizması

Endüksiyonlu şarj cihazları, bir şarj tabanı içinden alternatif bir elektromanyetik alan oluşturmak için bir endüksiyon bobini kullanır ve taşınabilir cihazdaki ikinci bir endüksiyon bobini, elektromanyetik alandan güç alır ve pili şarj etmek için onu tekrar elektrik akımına dönüştürür. Birbirine yakın iki endüksiyon bobini birleşerek bir elektrik transformatörü oluşturur. Endüktif şarj sistemi rezonant endüktif kuplaj kullandığında, verici ve alıcı bobinler arasında daha büyük mesafeler elde edilebilir.

Kablosuz Şarj Teknolojisinin Türleri

  • Radyo Şarjı

Bu tür şarj teknolojisi, küçük pillerin bir kombinasyonunu kullanır ve çok az elektrik tüketir. Bu teknoloji yaygın olarak kablosuz klavyeler, kablosuz fare, tıbbi ekipmanlar, işitme cihazları, saatler, müzik çalarlar ve diğer cihazlarda kullanılır. Kablosuz sinyaller göndermek ve almak için bu aygıtlar radyo frekansı dalgalarını kullanır. Bu teknikte verici, radyo dalgaları üretmek için bir sokete bağlanır. Alıcıyı, vericininkiyle aynı frekansa ayarlayarak pili şarj edebilirsiniz.

  • Endüktif Şarj (Yakın Alan Şarjı)

Bu şarj tekniği, elektromanyetik indüksiyon ilkesini kullanır. Bir elektrik akımı, sarılmış bir bobin veya kablo aracılığıyla bir şarj istasyonu veya bir altlıktan geçirildiğinde, bir manyetik alan oluşturur ve bu da yakındaki bir taşınabilir cihazın indüksiyon bobininde başka bir elektrik akımının oluşmasına neden olur. Bu şarj yöntemi, akıllı telefonlar, akıllı giyilebilir cihazlar için Qi kablosuz şarj standardı ve mutfak aletleri gibi orta boyutlu taşınabilir cihazlarda kullanılır.

  • Rezonans Şarjı

Rezonans şarjı, önemli miktarda güç gerektiren cihazlarda kullanılan çok farklı bir şarj tekniğidir. Bu yöntemler büyük dizüstü bilgisayarlarda, elektrikli araçlarda, elektrikli süpürgelerde ve robotlarda kullanılmaktadır.

Bu teknolojide, şarj cihazına bağlı bir bakır bobin, bir güç kaynağına bağlı başka bir bakır bobin ile birleştirilir. Bu kablosuz şarj, her iki bakır bobin de ortak bir elektromanyetik frekansa ayarlandığında gerçekleşir. Mobil cihaz pilini güç kaynağından kolayca şarj edebilirsiniz. Kablosuz rezonans şarjı yalnızca kısa mesafelerde mümkündür.

Kablosuz Şarj Teknolojisinin Avantajları ve Dezavantajları

  • Avantajlar

-Cihazınızı şarj etmenin güvenli bir yöntemidir.

-Kabloların ve adaptörlerin karmaşıklığını azaltır.

-Elektrik ve cihaz arızası olasılığını en aza indirir.

-Cihazların aşırı ısınma problemini azaltır.

-Qi şarjı dünya çapında bir standart olduğundan evrensel uyumluluk sağlar.

  • Dezavantajlar

-Kablosuz şarj genellikle kablolu şarjdan daha yavaştır.

-Telefonunuzu bir kabloyla şarj ettiyseniz, yine de tutabilir ve normal şekilde kullanabilirsiniz. Telefonunuzu kullanmak için kablosuz şarj yuvasından çıkarırsanız şarjı durdurur.

Kablosuz Şarj Teknolojisinin Uygulama Alanları

-Akıllı telefonlar

-Taşınabilir medya oynatıcıları

-Dijital Kameralar

-Tabletler

-Giyilebilir Cihazlar

-Kulaklıklar, hoparlörler, fareler, klavyeler

-Bilgisayar sistemleri

-Elektrikli araçlar

-Elektrikli süpürgeler

-İşitme cihazları

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli