Parafudrlar Sınıfları ve Hassasiyet

Sıradaki içerik:

Parafudrlar Sınıfları ve Hassasiyet

e
sv

Bluetooth ve Bluetooth LE Arasındaki Farklar

110 okunma — 04 Haziran 2023 00:04

Bluetooth, cihazların radyo dalgalarını kullanarak kısa mesafelerde birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan kablosuz bir teknolojidir. Bluetooth, 2,4 GHz bandında veri paketlerini ileten, frekans atlamalı bir radyo teknolojisidir. Bu paketler, verilerin alınabilmesi için belirlenmiş 79 Bluetooth kanalından (her biri 1 MHz bant genişliğine sahip) biri aracılığıyla alışveriş yapar. Bluetooth, kısa mesafelerde veri alışverişini kabloya ihtiyaç duymadan gerçekleştiren bir teknolojidir. Bluetooth teknolojisi başlangıçta kulaklık ve hoparlör gibi ses cihazlarında kullanılmak üzere tasarlansa da günümüzde dosya aktarımı ve internet bağlantısı dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda da kullanılmaktadır.

Bluetooth Düşük Enerji (Bluetooth Low Energy), Bluetooth 4.0 olarak da anılmaktadır. 2011 yılında piyasaya çıkan bu teknoloji adından da anlaşılacağı üzere Bluetooth’un daha düşük enerji tüketim oranına sahip bir versiyonudur. Bluetooth LE, düşük enerji tüketimiyle uygulamaların daha küçük bir pille şarj edilebilmesine ve değiştirilmeye ihtiyaç duymadan daha uzun süre çalışabilmesine imkan tanır.

Bluetooth LE teknolojisi, 2.4 GHz bandında çalışır ve Bluetooth’dan farklı olarak, bir bağlantı başlatılmadıkça uyku modunda kalır. Bağlantı süresi birkaç milisaniyedir. Bu süre boyunca veri aktarımı gerçekleştirilir.

 Bluetooth ve Bluetooth LE arasındaki temel farklardan biri güç tüketimidir. Klasik Bluetooth cihazları, Bluetooth LE cihazlarından daha fazla güç tüketir, bu da onları taşınabilir ve pille çalışan uygulamalar için daha az uygun hale getirir. Bluetooth LE cihazları çok az güç tüketecek şekilde tasarlanmıştır, bu da onları küçük pillerle çalışan uygulamalar için ideal kılar.

Klasik Bluetooth ve Bluetooth LE arasındaki diğer bir fark, iletişimlerinin menzilidir. Klasik Bluetooth’un Bluetooth LE’den daha uzun bir menzili vardır, bu da onu daha geniş bir kapsama alanı gerektiren uygulamalar için uygun hale getirir. Bluetooth LE’nin daha kısa bir menzili vardır, bu da onu iç mekan navigasyonu veya konum tabanlı hizmetler gibi daha küçük bir kapsama alanı gerektiren uygulamalar için daha uygun hale getirir. Güvenlik açısından, hem Klasik Bluetooth hem de Bluetooth LE, şifreleme ve kimlik doğrulama gibi benzer güvenlik özellikleri sunar. Ancak Bluetooth LE cihazları, cihazlar arasında güvenli bir bağlantı kurmak için güvenli bir anahtar değişim protokolü kullanarak ek bir güvenlik katmanı sağlayan güvenli bağlantıları da kullanabilir.

ÖzellikKlasik BluetoothBluetooth LE
Güç TüketimiYüksek (1W)Düşük (0,01W-0.5W)
İletişim Aralığı10m – 30m10m – 30m
Veri HızıBR için 1 MbpsEDR için 2-3 Mbps500 kbps – 1 Mbps
Modülasyon TekniğiBR için GFSKEDR için 8-DPSKGFSK
RF Bant Genişliği2.4 GHz2.4 GHz
Kanal SayısıHer biri 1Mhz genişliğinde 79 kanalHer biri 2MHz genişliğinde 40 kanal
İletişim YönüÇift YönlüTek Yönlü
Cihaz EşleştirmeGerekliGerekli Değil
Ses ÖzelliğiMevcutMevcut Değil
Gecikme Süresi100 ms6 ms
Hata Tespiti8 bit CRC veya 16 bit CRC ve ACK’ler24 bit CRC, ACK’ler
 Uygulama AlanlarıSes akışı, dosya aktarımı ve kulaklıklar gibi akış uygulamaları için kullanılırSensör verileri, cihazların kontrolü ve düşük bant genişliği uygulamaları için kullanılır.
MaliyetYüksekDüşük
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli