Kettle (Su Isıtıcı) Tamiri

Sıradaki içerik:

Kettle (Su Isıtıcı) Tamiri

e
sv

Sigorta Atmasının 4 Nedeni

8038 okunma — 30 Mart 2020 00:16

Sigorta, ev, ofis ve iş yerlerimizi elektrik tehlikesinden koruyan donanımdır. Sigortalar normalde sigorta kutusunda bulunur ve birçok çeşidi vardır. Muhtemelen sigorta panelinin nerede olduğunu biliyorsunuzdur.

Evin bir bölümündeki tüm ışıklar söndüğünde bu durumun ilk olarak sigortalardan kaynaklandığını tahmin edersiniz. Sigortaların görevi ise tesisatta çıkan problemleri önlemek ve mal veya can güvenliğimizi korumaktır. Bir sigorta patladığında, sigortanın içindeki metal bir filaman yanmış demektir, yani sigortayı yenisiyle değiştirmeniz gerekir.  Halk tabiri ile bilinen sigorta atması ise sigortanın atmasını gerçekleştirecek durumlardan birinin meydana gelmesi demektir.

İlgili içerik: Sigorta(Şalter) Nasıl Değiştirilir?

Elektrik Sigortası Neden Yanar?

Sigortalar koruyucu ürünler olduğu için tehlike durumunda atar. Bizim yapmamız gereken ise neden attığını tespit etmektir. Nadir durumlarda, sigortalar hasar görebilir. Bunları önlemek için aşağıda 4 ana konudan bahsedeceğim.

Aşırı Yük

Sigorta, tesisattaki kabloların ve alıcının yük taşıma kapasitesine uyacak şekilde seçilmelidir. Montajı ise kullanıma uygun yapılmalıdır. Bu nedenle, sigortalar tesisat kabloları tehlikeli ısınma seviyesine gelmeden önce atması gerekmektedir. Kablolarda ısınma ise kesiti uygun olmayan ve fazla akım çekilen kablolarda meydana gelir. Bir sigorta tekrar tekrar patladığında veya attığında, tesisat üzerine aşırı yüklenme olduğunun gösterir. Yapmamız gereken işlem çekilen akım değerine göre ek sigorta koymaktır. Kablolar yetersiz kalıyorsa tesisatı revize etmektir.

Kısa Devre

Kısa devre kablolarda, elektrik devresinde veya sistemdeki alıcılarda olacak herhangi bir problemden dolayı elektriğin normal akışının bozulması veya devreyi farklı şekilde tamamlamaya çalışmasıdır. Bu durumda devre aşırı akım çeker ve şayet koruma devresi yoksa, aşırı ısı ve yangın tehlikesi oluşur. Tesisattaki bazı durumlardan dolayı kısa deve oluşur ve bu da sigortanın atmasına sebep olur.

Buradaki arıza prizlere gelen kabloların düzgün montaj edilmemesi prizlerin bozulmuş olması veya kabloların hasarlı olmalarından kaynaklanır.

Ancak bazen, tesisat kablolaması nedeniyle değil, bir prize takılan cihazdaki kablolama sorunu nedeniyle kısa devre oluşur. Bu durumda dikkate alınmalıdır. Aşınmış veya çiğnenmiş kablolara dikkat edin.

Kaçak Akım

Kaçak akım elektrik akımının istenmeyen bir yoldan gitmesi olarak tarif edilir. Elektrik akımı taşıyan iletken kablonun iletkenliğini kaybetmesi sonucu akım farklı iletkenlere temas ederek kaçak yolla devreyi tamamlamaya çalışır. Kaçak akım ilgili detaylı yazı için linki tıklayınız; Kaçak akım özellikle mutfak veya banyo gibi yüksek nem seviyesine sahip alanlarda veya dış mekanlarda meydana geldiğinde tehlikeli olabilir. 

Ark

Ark elektrik olan her yerde mümkündür, fakat gözle görünmeyen yerlerde olması tehlikelidir. Bunun başlıca iki sebebi vardır, işçiliğin kalitesiz yapılması ve kalitesiz malzeme kullanılması. Bu olay genellikle iletkenlerin aktarım noktasında gerçekleşir burada yapılması gereken iletkenleri iyice sabitlemek ve kaliteli malzeme kullanmak.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli