Multiswitch Nedir?

Sıradaki içerik:

Multiswitch Nedir?

e
sv

Kettle (Su Isıtıcı) Tamiri

9207 okunma — 30 Mart 2020 00:00

Kullanımı pratik olan Kettelelar su ısıtmak için kullanılan cihazlardır. Bu cihazlara su ısıtıcısı da denmektedir. Bir çok firma değişik tasarım ve güçte üretim yapmaktadır. Elektrik devre elemanı olarak suyun ısıtılması için bir rezistans, açma kapama anahtarı, ısıyı kontrol eden termostat ve sinyal lambası bulunur. Rezistans (ısıtıcı), bazı model kettlelarda su kabının iç kısmında, bazılarında ise güvenlik için su kabının altında gizli olarak bulunur. Gücüne ve özelliğine göre bazı kettlelar çift rezistanslı olarak yapılır. Çift rezistans ise suyun sıcaklığını korumak çalışır. Buhar etkisi ile termostat devreye girip çıkmaktadır.

Rezistanssına Göre Çeşitleri

Yüksek Güçlü ve Düşük Güçlü olmak üzre iki grupta ele alınmaktadır.

Bu ürün grubu çocukların ulaşamayacağı yerlerde olmalıdır. Yine cihaz devrilme tehlikesinden dolayı kenarı boş olan yerlere çok yakın konulmamalıdır. Elektrik kablosunu toprak hattı mevcut olan 220 V’luk bir prize takılmalı, yüksek güç tüketimi olduğu için sigorta değeri yüksek olmalıdır.

  • Cihazın fişi prize takılı ve cihaz hiç çalışmıyor olabilir.
  • Fiş prize takıldığında elektrik hattının sigortası atıyor.
  • Cihaz otomatik olarak devreye girip çıkmıyor.

Kablodaki ezilme bükülme ve deformeler kontrol edilmeli daha sonra Avometre’nin diyot kademesiyle faz, nötr ve toprak kablosunun sağlamlığı kontrol edilmeli kopukluk yada kısa devre varsa kablo değiştirilmelidir. Termosta’da giden soketli kablolar yerinden çıkmış olabilir kontrol edilerek yerine takılmalıdır. Alt tabaka olan ve elektrik ile teması sağlayan tırnaklar kırılmış olabilir kontrol edilmeli ve gerekli ölçümler yapılmalıdır.

Termost avometre ile kontrol edilmeli bulunduğu konumdan tam sağa ve sola çevrilerek ölçülmeli bu ölçüm yapılırken sağ tarafta konumlu iken 0 ohm gösteriyorsa sol tarafta iken 1 değerini göstermeli yani sonsuz ohm görülmelidir. Yada tam tersi olmalıdır.

Rezistans sağlamlık testi ise şöyle yapılmalıdır. 1000 Watt’lık bir ısıtıcının direnç değeri P=V 2 /R formülünden R değeri çekildiğinde formül R=V 2 /P olur. R=(220)2 /1000 R=48,4 bu değere yakın çıkmalıdır. Eğer avometre hiç değer göstermiyorsa rezistans kopuk demektir. Bu durumda yenisi ile değiştirilmelidir.

Yüksek sıcaklıkta çalışan bu cihazlar darbe ve ısı etkisi ile içerisindeki kablolar temas etmeyebilir ve eriyebilir gözden geçirilmeli ve bağlantısı yapılmalıdır. Sıvı teması ise kısa devre yapabilir cihaz alt tabakası kurutulursa bu sorun giderilir. Cihaz otomatik devreye girip çıkmıyorsa bunu kontrol eden termostat bozulmuş olabilir. Bu durumda önce termostata giden kablolarda kısa devre var mı diye bakılır. Kısa devre varsa giderilir. Giderilemiyorsa kablosu değiştirilir. Kablolarda kısa devre yoksa demek ki termostat arızalıdır. Termostatın ayarı bozulmuştur ya da artık görev yapmıyordur. Termostatın ayarı yapılabiliyorsa ayar vidasını sıkarak ya da gevşeterek yapılır. Düğmesini çevirdiğimizde tık diye ses gelip devreye girip çıkabiliyorsa düzelmiş demektir.

Not: Isıtıcısı suyla temas hâlinde olan cihazlarda ısıtıcıda kireçlenmeden dolayı cihaz az ısıtabilir. Bu durumda ısıtıcı kireçten arındırılmalıdır. Eğer kireç çözülemiyorsa değiştirilmelidir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli