Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Komütatör, (İkili) Anahtar Nasıl Bağlanır?
Şehirlerin giderek kalabalıklaşması, insanları çeşitli alanlarda çözümler bulmaya itiyor. Bu çözümlerden biriside kesinlikle ulaşım. Ulaşım kısaca bir nesnenin veya kişinin bulunduğu konumdan farklı bir konuma aktarılmasına nedir.
Ülkeler, ulaşım için çeşitli çözümler ve yatırımlar yapıyor, fakat artan nüfus karşısında yetersiz kalıyor. Başlıca ulaşım çeşitleri şunlar;
Bu kadar fazla alternatif ulaşım çeşidinin yetersiz kalması, yatırımcıları elektrikli mopet, e-bisiklet ve e-scooter gibi çeşitli versiyonları bulunan ve ulaşım dünyasında mikro mobilite olarak anılan alanda yatırıma itiyor. Mikro mobiliteye en çok yatırım yapan ve kullanan ülke Çin, Dünya genelinde bu yatırımlar 6 milyar dolara ulaştı. Mikro mobiliteye insanları iten bir diğer sebep ise araba yolculuklarının, %35 kadarı 6 km altı mesafeler içinde yapılıyor; harcanan yakıtın ortalamada sadece %4’si yolcuları taşımak için kullanılıyor. Ancak Scooterlar çevreci olması insanları bu yöne itiyor.
Ülkemizde ise ilk mikro mobilite yatırımı MARTI olarak isimlendiriliyor. Sizlere MARTI’NIN nasıl kullanıldığını aşağıda anlatmaya çalışacağım.
Martı, kısa mesafelerde kullanabileceğiniz, mobil uygulama üzerinden scooter’ın yanında anında kiralama yapabileceğiniz ve ilk olarak İstanbul’da sonra Ankra’da faaliyete geçen bir mikro-mobilite girişimidir.
Martı ülkemizde kullanılan ilk mikro mobilite yatırımıdır. MARTI’NIN slogonu ise ;
Elektrikli araçlarla ucuz, eğlenceli ve çevre dostu yolculuğun keyfini çıkar.
Mikro mobilite olmasından dolayı telefon uygulama mağazasında bulunan uygulamayı saniyeler içinden indirip, kayıt yapıyoruz. Uygulamaya kayıt olmak için 18 yaşında olmak gerekiyor. Uygulama içinde bulunan harita bize yakın ve uygun olan MARTILARI ve şarj durumlarını gösteriyor. Uygulama üzerinden istersek rezerve edebiliyoruz.
Uygulama üzerinden kredi kartımızı tanıtıyoruz ve yolculuğa başlamak için 1,99 ₺ ve her bir dakika için 0,59 ₺ gibi bir ücretlendirme yapıyor. Sonrasında kilidi aç ve harekete geç.
Kullanım bittikten sonra MARTI’yı diğer insanlara rahatsızlık vermeyecek şekilde park et ve yolculuğunu sonlandır. Her şeyin bir sorumluluğu var yolculuğun iyi geçmesi için trafik kurallarına uymanızı ve kask kullanmayı şiddetle tavsiye ediyoruz.
MARTI’yı hızlanması için ayağımızla bir iki kez itiyoruz ve sağdaki butonu kullanarak hızlanmayı sağlıyoruz. Yavaşlamak için ise soldaki butonu kullanarak yavaşlayabilirsiniz. Yolculuk bittikten sonra ise kullanım talimatlarına göre uygun bir yere park ediyoruz. Aksi takdirde maddi para cezasına çarptırılabilirsin.
Kaynak: https://www.marti.tech/