En İyi Akıllı Kapı ve Pencere Sensörleri

Sıradaki içerik:

En İyi Akıllı Kapı ve Pencere Sensörleri

e
sv

Akıllı Priz Nedir? En İyi Modeller Nelerdir?

958 okunma — 06 Ekim 2022 18:03

Akıllı priz, geleneksel elektrik prizine takılan ve uygulama veya sanal asistan aracılığıyla prize takılan her şeyi kontrol etmeyi sağlayan bir akıllı ev cihazıdır. Akıllı priz, akıllı olmayan sıradan cihazları bile akıllı ev ağının bir parçası haline getirir. Akıllı priz, çeşitli elektrikli cihazları uzaktan ya da önceden tanımlı bir zaman programına bağlı olarak kontrol etmeyi mümkün kılar.

Akıllı priz, tipik bir ışık anahtarı gibi çalışan bir tür anahtardır. Akıllı priz ve ışık anahtarı arasındaki fark, elektriği fiziksel bir düğme yerine bir uygulamanın kontrol etmesidir. Bazı akıllı prizler üzerinde internet bağlantısının kesildiği durumlarda prizi açıp kapamak için kullanılan fiziksel düğme de bulunmaktadır.

Akıllı priz, herhangi bir standart prizle çalışabilir. Akıllı prizi kullanmak için fişe takmanın dışında ek bir elektrik veya mekanik bir bağlantı yapmaya gerek yoktur. Akıllı prize takılan cihazın akıllı olmasına gerek yoktur.

Güç ölçümü yapabilen ve gerçek zamanlı enerji kullanım raporları sunabilen gelişmiş akıllı prizler, enerji yönetimine yardımcı olur. Enerji kullanımını izleyen akıllı prizler, yüksek güç tüketen cihazları tespit etmeyi mümkün kılar. Bu cihazların kullanımını azaltarak enerji tasarrufu yapmak mümkündür.

Akıllı Priz Neler Yapabilir?

Akıllı prizler ile “normal” evinizi akıllı bir eve dönüştürebilirsiniz. Akıllı prizi normal bir prize takarak evinizdeki kontrolünüzü özelleştirebilirsiniz. Işıklarınızı, kahve makinelerinizi hatta masa lambalarınızı bile sadece akıllı telefonunuzu kullanarak kontrol edebilirsiniz. Cihazlarınızın Wi-Fi’ye bağlanabiliyor olması ve bir prize takılı olması yeterli olacaktır. Peki bu akıllı prizler neler yapabilir? Akıllı prizlerin yapabildikleri elbette ki ürünün markasına göre değişiklik gösterebilir. Cihazların genel olarak yaptıkları şey elektrikli cihazlarınızın, Wi-Fi ile akıllı telefonlarınız kontrolünü sağlayabilmenizdir.

  • Bazı akıllı prizlerde sanal asistan desteği bulunur. Yani evinizdeyken işlemleriniz için uygulamayı kullanmak yerine direkt akıllı prizinizle konuşabilirsiniz.
  • Bazı akıllı prizler ise akıllı prizinize bağlı olan cihazları kontrol edebilmeniz için Siri, Alexa veya Google Asistant’ı kullanabilmenize izin verir.
  • Akıllı telefonunuzda bulunan uygulama sayesinde akıllı prizinize bağlanan herhangi bir cihazınızın açılmasını veya kapanmasını zamanlayabilirsiniz. Örneğin saat 12:00’da su ısıtıcınızı çalışmaya ayarlayabilirsiniz.
  • Kapalı olduğu halde prize takılı olan cihazlarınızın enerji tüketimini akıllı priz sayesinde kısıtlayabilirsiniz.
  • Akıllı prizinize bağlı olan herhangi bir cihaz için belirli zamanlarda açılıp kapanması adına bir ayar yapabilirsiniz. Yani siz tatildeyken günün belli saatlerinde ışıkları açıp kapayarak evde olduğunuz izlenimini verebilirsiniz. Ve bunun için sürekli girip aç kapa yapmanıza gerek kalmaz.
  • Akıllı prizlerin dış mekanlar için tasarlanmış olanları da vardır. Onlar sayesinde de mekanınızda bulunun dekoratif aydınlatma vb. şeyleri akıllı telefonunuz ile kontrol edebilir, belirli saatler için önceden planlayabilirsiniz.
  • Bazı modellerde akıllı prizin açma kapama gibi basit işlevlerini yapabilmeniz için bir de kumanda bulunur. Böylece akıllı telefonunuz olmadan da akıllı prizinizi kontrol edebilirsiniz.
  • Aynı zamanda çoğu akıllı priz modeli kendisine bağlı olan cihazların enerji tüketimini de gösterir.

Akıllı Priz Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akıllı prizler de diğer akıllı ev aletleri gibi alırken dikkat edilmesi gereken özellikler taşır. Bunun başında ise uyumluluk gelir. Yani alacağınız cihazın evinizdeki diğer cihazlarla ve sizin isteklerinizle uyumlu olup olmadığına bakmanız gerekir. Akıllı priz alırken hangi özellikleri istediğinizi belirleyin. Örneğin akıllı asistan desteği olan bir akıllı priz mi yoksa akıllı asistan desteği olmasa da olur dediğiniz bir priz mi istediğinize karar verin. Çünkü her modelde akıllı asistan desteği bulunmamakta. Çoğu modelde programlama özelliği bulunsa da bu özellik de modeller arasında farklılık gösterebilmekte. Bazı akıllı prizler spesifik bir zaman dilimi için programlama yapabilme seçeneği sunarken bazı modellerde her gün veya her akşam gibi sürekli seçenekler bulunmakta.

USB Çıkışı Olan Akıllı Priz

Akıllı Priz Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akıllı prizlerinizi cihazlarınıza kablo yoluyla değil de Wi-Fi yoluyla bağlanmanız önerilir. Cihaza çoklu prizler takarak birden çok cihazı bağlamanız önerilmez. Birden çok cihaz kablo yoluyla akıllı prizinize bağlandığında yangın tehlikesi olabileceği için cihaz otomatik olarak kapanabilir. Akıllı prizler elektrikli cihazlarınıza zarar verebilecek durumlarda veya güç dalgalanmalarında güvenliğiniz için kendisini otomatik olarak kapatacaktır.

En İyi 5 Akıllı Priz Modeli

  • Xiaomi Mi Akıllı Kablosuz Wifi Priz:

Küçük Mi akıllı priz iç mekana sorunsuz bir şekilde uyum sağlar ve güç tüketimi ve durumu hakkında güvenilir bir şekilde bilgi verir. Işıklı şalter sayesinde prizi manuel olarak açıp ışık renginden anahtarlama durumunu görebilirsiniz Setin dahil olan elemanlarını kontrol etmek için kablosuz şalter diğer uyumlu cihazlar için de kullanılabilir. MI Smart Plug (WIFI) baz istasyonu olmadan doğrudan WLAN ile bağlanabilir. Ayrıca Xiaomi Home uygulamasından kolayca kontrol edebilirsiniz.

  • S-Link Swapp Sl-01 16A Wi-Fi Tuya Destekli Akıllı Priz:

S-Link markasının bu ürünü Tuya uygulaması ile Wi-Fi ağına dahil edilebiliyor. Ağa dahil edilen bu akıllı priz ister timer ile ister uygulama üzerinden Google Home’a bağlayıp sesli olarak kontrol edilebiliyor. Ayrıca günlük ve aylık güç tüketim raporu sunması da bu ürünü cazip kılan özelliklerinden.

  • Bilicra Wi-Fi Akıllı Priz Join:

Bu akıllı priz sayesinde evinizde çalışan tüm cihazların aylık ne kadar güç tükettiğini görebilirsiniz. Elinizde bulunan özet raporları ile kontrol tamamen sizde olmasının yanında enerji takibi özelliği sayesinde hatrı sayılır bir tasarruf sağlamaktadır.

  • TP-Link HS100 Kablosuz Akıllı Priz:

HS100, ev elektroniği ve cihazlarınızı istediğiniz zaman otomatik olarak açıp kapatacak programlar oluşturmanıza olanak tanır. Her cihaz için haftanın her günü bir program oluşturabilir veya bir günde belirli bir zamana göre özelleştirebilirsiniz. En fazla güç kullanan cihazları etkin bir şekilde yöneterek enerji faturalarını düşük tutabilirsiniz. Zamanlama planı ile yapılacak aç-kapa sayesinde: cihazlarınızın ihtiyaç duyulandan daha uzun süre elektrik tüketmesini önlemenizi sağlar. Orada olmadığınızda bile cihazlarınızın programınızda çalışmasını sağlayabilirsiniz.

  • Sonoff S26 Wifi WLAN Akıllı Priz:

Evinizi Alexa ile ses kontrolü, Echo, Echo Dot,  Tap dahil yönetebilirsiniz. Google Assistant, Google Home ile uyumludur. Artık IFTTT de desteklemektedir. Akıllı telefon veya tablette APP eWeLink aracılığıyla ev aletlerinizi ve cihazlarınızı uzaktan AÇIK / KAPALI kontrol edebilirsiniz. Mesafe / zaman sınırlaması yoktur. Gerektiğinde akıllı fişi otomatik olarak açmak / kapatmak için geri sayım / tek / tekrar zamanlayıcıları ayarlayabilirsiniz.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli