Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Yeni Nesil Google Chromecast 30$
Akıllı ev, evin kullanım alanlarına yerleştirilen akıllı sensörler, güvenlik kameraları, hoparlörler, ampuller vb. diğer teknolojik cihazların birbirleriyle uyumlu şekilde kullanıldığı sistemlerin kurulduğu evlerdir. Akıllı ev sistemleri; genellikle akıllı telefonları merkezine alan, sesli asistanlarında kullanılabildiği merkezi yönetim imkanı sunar. Ayrıca akıllı ev sistemleri, bir yazılım tarafından programlanarak binaları da uzaktan kontrol etmeye yarar. Bu sistemler kablolu olabileceği gibi kablosuz da olabilir. Teknolojinin tüm artıları kullanılarak oluşturulan akıllı ev sistemleriyle ilgili birçok değişken bulunmaktadır.
Akıllı ev sistemleri denilince özellikle akla ilk olarak güvenlik geliyor ama yakından incelediğimizde siz de fark edeceksiniz ki bu teknoloji insan hayatını neredeyse her açıdan kolaylaştırmaktadır. Hayatımızda daha verimli saatler geçirmek için evde daha rahat dinlenip kahvaltınızı daha az efor ve zaman harcayarak yapmaktan evdeki enerji optimizasyonlarına kadar geniş bir skalada hayatımızı kolaylaştıran “akıllı ev sistemleri” dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de gittikçe büyük popülerlik kazanıyor.
Akıllı ev sistemleri, Wi-Fi, Bluetooth, ZigBee ve diğerleri gibi farklı iletişim platformları aracılığıyla İnternete bağlı bir cihaz ağı üzerinden çalışır. Elektronik arayüzler aracılığıyla cihazlar Alexa veya Google Assistant gibi bir sesli asistan veya bir uygulama üzerinden uzaktan yönetilebilir. Bu IoT cihazlarının çoğu, hareket, sıcaklık ve ışıktaki değişiklikleri izleyen sensörlere sahiptir, böylece kullanıcı cihazın çevresi hakkında bilgi alabilir. Cihazda fiziksel değişiklikler yapmak için kullanıcı, ışık anahtarları, motorlu valfler veya cihazların uzaktan kontrol edilmesini sağlayan motorlar gibi fiziksel mekanizmaları tetikler.
Ev otomasyonu üç düzeyde çalışır:
-İzleme : İzleme, kullanıcıların cihazlarında bir uygulama aracılığıyla evini uzaktan kontrol edebileceği anlamına gelir. Örneğin, bir kullanıcı akıllı bir güvenlik kamerasından evini görüntüleyebilir.
-Kontrol : Kontrol, kullanıcının bir yaşam alanını daha fazla görmek için bir güvenlik kamerasının yönetimi gibi tüm otomasyon cihazları online yönetebileceği anlamına gelir.
-Otomasyon : Son olarak otomasyon, yazılımsal olarak birbirini tetikleyecek faaliyetleri ile yönetilebilirliği arttırmayı amaçlamaktadır.
Akıllı ev teknolojilerinden belki de en önemlisi olan akıllı aydınlatma sistemleri, merkezi bir bağlantı olmadan da diğer akıllı ev aletleriyle etkileşim kurabilir. Evinizde aydınlatmak istediğiniz bölgeyi seçebilir ve bunu uzaktan yönetebilirsiniz. Aynı zamanda evde yokken karşılaşabileceğiniz durumlarda, ışıkla ilgili ayarları yönetebilirsiniz. Böylece elektrik faturalarından bir miktar tasarruf sağlayabilirsiniz.
Çok odalı ses sistemleri aracılığıyla akıllı evinizde senkronize olarak müzik dinlemek ya da sesle ilgili herhangi bir işlemi yapabilirsiniz. Sonos, Yamaha (MusicCast), Denos gibi araçlarla tüm odalarda aynı anda çalabileceğiniz bir ses sistemine sahip olabilirsiniz. Tüm ses hizmetlerinden senkronize veya bağımsız bir şekilde yararlanabileceğiniz bu sistemler, biraz işin lüksü, ancak fark yaratmak için vazgeçilmez.
Akıllı ev hoparlörleri ise daha uygun fiyatlı. Google Asistan destekli Google Home, Siri destekli Apple HomePod, Alexa destekli Amazon Alexa, bu işin başında gelen ürünlerden. Örneğin film izleyeceğiniz bir gecede evde tek başınasınız diyelim, vereceğiniz “Işıkları söndür” talimatı ile ardından ışıklarınız sönüyorsa bu durumu akıllı hoparlörünüz sayesinde yapabiliyorsunuz. Üstelik telefon kullanmanıza gerek kalmıyor. Akıllı hoparlörler sayesinde gelen aralamaları cevaplayabiliyorsunuz. Kısaca, bu sistemin kullanım sınırları sizin hayal gücünüze kalıyor.
Akıllı evin olmazsa olmazlarından birisi güvenlik kameralarıdır. Güvenlik sistemlerinin vazgeçilmezi olan bu kameralar kapı zillerine kadar evin tüm alanlarına yerleştirilebilirler. Uzakta olduğunuz zamanlarda çocuğunuzu ya da evcil hayvanınızı izleyebilir ve onlarla etkileşim içerisinde olabilirsiniz. Ayrıca yaşayabileceğiniz güvenlikle ilgili sıkıntıları da size bildirmesi açısından akıllı evin olmazsa olmazları bu kameralardır.
Akıllı mutfak, akıllı ev aletlerinin zamandan tasarruf ettirecek şekilde tasarlandığı bir bölümdür. Akıllı kahve makineleri sayesinde kahvenizin önceden hazırlanmasını isteyebilir, akıllı buzdolabınız sayesinde gıdalarınızın son tüketim tarihlerini kontrol edebilirsiniz. Mutfaktaki tesisatınızı takip eden bir sistemi de size sağlayan akıllı mutfak, açık kalan çeşmeyi kapatabilir veya mutfaktaki elektrikli ev aletleriyle ilgili bir sıkıntıda gereğini yapar.
Kış aylarında evinizde yalnızca belirli bölgeleri kullanıyor veya artan faturalar başınızı ağrıtıyorsa akıllı evlerdeki akıllı termostat fikri size oldukça uygun olabilir. Bu akıllı termostatlar, evde olduğunuz ve olmadığınız zamanları tespit eder ve böylece uygun havalandırma veya ısıtma sistemini evde uygular. Doğal olarak bu durumun faturalarınıza yansıması da olumlu olarak gerçekleşir.
Duman ve karbonmonoksit salınımı bazı anlarda tehlike arz edebilecek seviyelere gelebilir. Evde yaşlı insanların veya hiç kimsenin bulunmadığı bir anda yaşanabilecek yangın vb. olayları engellemesi açısından duman dedektörleri görevini son derece iyi yapar ve akıllı olma işlevini tam da bu noktada yerine getirir. Önce cihazınıza bir uyarı gönderir ve ardından tehlike algıladığında yetkisini kullanır.
Su, dünya üzerinde bulunan en önemli kaynakların başında gelir. Sudan tasarruf etmekse adeta geleceğimize katkıda bulunmaktır. Akıllı evlerin bünyesinde barındırdığı akıllı sulama sistemleri sayesinde hem sudan tasarruf edebilir hem de evde yokken bitkilerinizin bakımını üstlenecek bir teknolojiye sahip olabilirsiniz.
Evinizin veya garajınızın kapısının sadece bazı kişiler tarafından açılabilir yapmanıza imkan sunmaktadır. Gelen kişiyi tanımlayarak çalışan bu sistem ile hırsızlığın önüne geçilebilmektedir. Akıllı kapı sistemleri ev sahiplerini tanıyarak eve yaklaştıklarında kapının kilidini otomatik olarak açabilmektedir. Akıllı güvenlik kameraları. Ev sahibi evden uzakta veya tatilde iken bu kameralar ile evini ve etrafını takip edebilmektedir. Akıllı hareket sensörleri ile evin içerisinde oluşan hareketliliği algılayabilmekte ve içerdeki kişilerin ev halkından mı yoksa daha önce gelen ziyaretçilerden mi yoksa hırsız mı olabileceğini bildirmektedir. Evcil hayvan bakımı, bağlı besleyiciler ile otomatikleştirilebilmektedir. Bitkiler ve çimenler bağlı zamanlayıcılar ile istenilen vakitlerde istenilen miktarda sulanabilmektedir.
Akıllı ev sisteminin en büyük avantajlarından biri üstün bir güvenlik sağlamasıdır. Evinizde hırsızlığa, yangına ve birçok riske karşı koruma sağlanır. Akıllı evde kurulan sistem en küçük bir tehlikeyi bile size haber vererek uyarır. Akıllı ev sistemi ısıtma ve aydınlatma sistemini istediğiniz zaman açıp kapatma şansı sunarak büyük bir tasarruf sağlamanıza olanak tanır. Siz evde yokken ısınma ve aydınlatma sisteminin açık kalma riski olmadığından enerji tasarrufu sağlanır. Akıllı ev sistemi evinize gelmeden önce ısıtma sistemini çalıştırmanızı, kahvenizin hazırlanmasını sağlamanızı veya müziğinizi açabilmenizi sağlayarak harika bir konfor olanağı sunar. Akıllı ev sistemleri ile hayatınız daha güvenli ve konforlu hale gelir. Bu teknoloji ile daha huzurlu ve mutlu bir yaşam sürebilirsiniz.
Akıllı ampul gibi basit bir cihaz da dahil olmak üzere internete bağlı herhangi bir cihaz, potansiyel olarak bilgisayar korsanlığına karşı savunmasızdır. Bu, internet gibi küresel bir ağa erişmenin kaçınılmaz bir riskidir. Ancak, akıllı ev sistemi üreticileri ve servis sağlayıcıları bu güvenlik açıklarının farkındadır ve evinizi siber saldırılara karşı korumaya yardımcı olmak için yerleşik güvenliğe sahip akıllı cihazlar tasarlamıştır.
Bununla birlikte, güvenlik gerçekten bir ürün açıklamasında bulabileceğiniz bir özellik değildir, çünkü akıllı ev sistemi üreticileri, bir bilgisayar korsanının sisteme sızmasına yardımcı olmamak için güvenlikleri hakkında spesifikasyonlar vermekten kaçınır.
Akıllı ev sistemi konseptinde yeniyseniz veya birkaç küçük görevi yerine getirmek için anlaşılması kolay ve pratik olan daha basit bir arayüz tercih ediyorsanız, basit ve anlaşılır bir sistem isteyeceksiniz. Acemi bir kullanıcı olarak çabucak bunalabileceğiniz çok sayıda farklı yapılandırma seçeneğine sahip aşırı esnek akıllı ev sistemlerinden kaçının.
Ancak, tam ev otomasyonuna geçmek isteyen deneyimli bir kullanıcıysanız, akıllı evinizi tamamen özelleştirebilmeniz ve kontrol edebilmeniz için IFTTT (If This Then That) komut dosyası desteği ile donatılmış karmaşık bir akıllı ev sistemine ihtiyacınız vardır.
Müşteri incelemeleri, bir akıllı ev sisteminin karmaşıklık düzeyini deşifre etmek için ideal bir ölçüdür çünkü acemiden uzmana eksiksiz bir deneyim sunarlar; daha sonra ne bekleyeceğinizi ve kendi bilgi ve yeteneklerinizin nasıl ölçüldüğünü bilirsiniz.
Herhangi bir akıllı ev sisteminin uyumlu olduğu bir dizi cihaz ve bilgisayar protokolü vardır, ancak her şeyle uyumlu olmayacaktır. Akıllı ev sistemi seçmeden önce, sisteminizin hangi cihazlarla iletişim kurmasını ve hangilerini dışarıda bırakmasını istediğinize karar verin.
Tipik olarak bir cihaz, Amazon Alexa veya Google Assistant gibi en popüler akıllı ev sistemleriyle ve kendi üreticisi tarafından üretilen diğer cihazlarla uyumlu olacaktır. Bununla birlikte, bazı cihazlar daha geniş bir uyumlu hizmetler yelpazesi sunarak, aralarından seçim yapabileceğiniz daha geniş bir akıllı ev sistemi yelpazesi sunar.
Çok kullanışlı bir hizmet, IFTTT (Eğer Bu O Zaman Oysa) komut dosyası sistemidir. Bir akıllı ev sistemi ve bağlı cihazlar IFTTT komut dosyası oluşturma ile uyumluysa, IFTTT programlama protokollerini kullanarak evinizdeki birçok işlevi otomatikleştirebilirsiniz. Örneğin, akıllı TV açıksa oturma odası ışıkları otomatik olarak kararır.
Bir akıllı ev sisteminin kablosuz yönlendiricinize nasıl bağlandığı, hangi akıllı ev sisteminin sizin için doğru olduğunu belirlemede önemli bir faktör olabilir.
Kablolu akıllı ev sistemleri ağdaki her akıllı cihazın doğrudan sisteme bağlanması gerektiği izlenimini verebilir, ancak durum böyle değil. Yalnızca akıllı ev sisteminin kendisinin bir ethernet kablosuyla kablosuz yönlendiriciye bağlanması gerekir. Bu, kablosuz bir sinyalin kararlılığına güvenmek yerine sistem ve yönlendirici arasında sürekli iletişim sağlar. Dezavantajı ise akıllı ev sisteminizi ethernet kablosuyla yönlendiricinize bağlamanız gerekebilecek olmasıdır.
Kablosuz akıllı ev sistemleri bir ethernet kablosuyla kablosuz yönlendiriciye bağlanmanız gerekmez. Yönlendiriciyle iletişim kurmak için yalnızca yönlendiricinin kapsama alanı içinde olmaları gerekir; bu, akıllı ev sistemini kablolar hakkında endişelenmeden bu aralık içinde istediğiniz yere yerleştirebileceğiniz anlamına gelir. Ancak, kablosuz sinyali dengesiz hale gelirse bağlantı sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.
Akıllı ev cihazlarındaki sensörler, akıllı ev sistemi ile iletişim kurmalarına ve bundan en iyi şekilde yararlanmaları için gerekli bağlantıyı sağlamalarına olanak tanır. Ancak, kır bungalovları gibi daha geniş evler, tek bir akıllı ev sisteminin evin tüm akıllı cihazlarına bağlanma aralığına sahip olması için çok büyük olabilir.
Akıllı ev sistemi seçmeden önce cihazın kapsama alanını ve üzerinde çalıştığı ağı öğrenmek için ürün bilgilerine bakın. Örneğin, yalnızca Bluetooth ağıyla uyumlu bir cihaz, güçlü bir WiFi ağından yararlanamazken, Z-Wave ve Zigbee, ağ sinyalini artırmak için uyumlu akıllı ev cihazlarını kullanabilen örgü ağlardır. Bu, her yeni cihazın akıllı ev sisteminin sinyal gücünü ve aralığını genişlettiği anlamına gelir. Ancak, Z-Wave ve Zigbee cihazlarının daha az popüler olduğunu, bu nedenle uyumlu akıllı cihazların çeşitliliğinin WiFi ve Bluetooth uyumlu cihazlardan önemli ölçüde daha az olduğunu unutmayın.
Elektrik kesildiğinde, akıllı ev sisteminize bağlı akıllı ışıkları muhtemelen kullanamayacaksınız. Ancak güvenlik sensörleri gibi diğer akıllı cihazlar, sizi ve ailenizi güvende tutmaya yardımcı olmak için her zaman açık kalmalıdır. Bir elektrik kesintisi sırasında akıllı ev sisteminizin etkin kalmasını sağlamak için, tümü yerleşik pil yedeğine sahip bir sisteme ve uyumlu cihazlara yatırım yapın.
En sık kullanılan pil yedeği, elektrik kesildiğinde güç sağlamak için bir dizi AA veya AAA pildir. Ancak akıllı ev cihazlarınızda pil değiştirmekle uğraşmak istemiyorsanız, elektrik geldiğinde otomatik olarak şarj olan ve bir kesinti sırasında her zaman açık kalmalarını sağlayan şarj edilebilir pillere sahip cihazlar bulabilirsiniz.
Akıllı ev sistemine yatırım yaptığınızda sadece sistemin kendisini değil, sistemi kontrol etmek için kullanacağınız arayüzü de seçmiş olursunuz. Birçok mobil uygulama çok sezgisel ve kullanımı kolaydır, ancak bazıları hantal, kafa karıştırıcı ve o kadar karmaşık olabilir ki akıllı bir ev sistemine sahip olmayı neredeyse anlamsız hale getirir.
Bir akıllı ev sistemi seçmeden önce, kontrolleri anlamak ve arayüzü beğenip beğenmediğinize karar vermek için uygulamasına göz atmayı düşünün. Ayrıca, sistem güvenliği için önemli bir faktör olan uygulamanın ne sıklıkta güncellendiğine dair bir fikir edinebilirsiniz. Uygulama bir yıldan fazla bir süre önce güncellendiyse, programın kodlamada akıllı ev sistemini bilgisayar korsanlarına maruz bırakabilecek birkaç hata ve güvenlik açığı olması daha olasıdır.
Profesyonel izleme hizmetleri, akıllı ev sisteminizin güvenlik uzmanları tarafından 7/24 izlendiği konusunda size gönül rahatlığı sağlar. Bu hizmet genellikle akıllı ev güvenlik sistemine ek bir özellik olarak dahil edilir, ancak ücretsiz olarak gelmez. 7 gün 24 saat korumaya sahip olmak için ayda 10 ABD Doları ile 100 ABD Doları arasında değişebilen sürekli bir abonelik ücreti ödemeniz gerekir.
Bu özellik genellikle bir tercih meselesidir. Bazı insanlar, uzaktayken veya uyurken kimsenin evlerine göz kulak olması fikrinden hoşlanmazken, diğerleri evlerini güvende tutmak için o kadar uyanık olmaları gerekmediğini bilerek daha fazla rahatlayabilirler.
Akıllı ev sisteminin maliyeti, özellikle ek hizmetler için aylık veya yıllık abonelikler sunuyorsa, her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. Plana dahil olan faydaları, hizmeti gerçekte ne sıklıkta kullanacağınızla karşılaştırın. Örneğin, akıllı bir ev güvenlik ağında 1 yıla kadar güvenlik görüntüsünü saklamanıza izin veren bir abonelik, bazı insanlar için çok çekici bir seçenek olabilir, ancak diğerleri güvenlik görüntülerini daha sık izlemeyi tercih edebilir ve asla buna ihtiyaç duymaz. bir yıllık video dosyalarını saklamak için. Bu durumda, abonelik için ek fiyat, hizmeti ne kadar az kullandığınızın maliyetine değmez.
Yorum Yaz