Transistörün Sağlamlık Kontrolü Nasıl Yapılır?

Sıradaki içerik:

Transistörün Sağlamlık Kontrolü Nasıl Yapılır?

e
sv

Mikro invertörün Solar Avantaj ve Dezavantajları

540 okunma — 08 Ağustos 2022 22:18

Son yıllarda enerjinin verimli kullanılması için birçok teknoloji geliştiriliyor. Bunlardan biride invertörlerdir. Mikro invertör, klasik invertör ile aynı şekilde çalışır. İsminden de anlaşılacağı üzere minyatür versiyonu olarak görebilirsiniz.

Mikro invertörler senelerdir olan bir teknoloji fakat son yıllarda solar enerji tarafından tercih ediliyor. Bunun nedeni ise optimal ve verimli olmaları olarak özetleyebiliriz.

Mikro invertör Nasıl Çalışır?

Mikro invertörler genelde güneş panelinin arkasına yerleştirilir. İnvertörlerde olduğu gibi, doğru akımı alternatif akıma dönüştürerek ev aletleri tarafından kullanılabilir hale getirir.

Mikro invertörler elektriği doğrudan dönüştürdüğü için, güç optimize edicilerde olduğu gibi merkezi bir invertöre gerek yoktur. 

Klasik bir güneş paneli kurulumunda paneller dizi halinde bağlanır. Mikro inverterli kurulumlardaki en büyük fark, kurulumun paralel olarak bağlanmasıdır. Bu, her bir güneş panelinin diğer güneş panellerinin etkisi olmadan maksimum verim sunmasını mümkün kılar. Performans önemli ölçüde daha iyidir, güneş panellerinin bir kısmının gölgede olduğu kurulumlarda, bir mikro invertör kurulumunun ek verimi %30 olabilir. 

Mikro inverterin Avantajları

Aşağıda göründüğü üzere düzüne şekilde bağlı olan solar panellerin birindeki verim düşüşü (gölgelenme v.b.) olaylar tüm düzineyi etkiler. Bu bağlantı klasik invertör bağlantısıdır.

Dizi İnverter Kurulumu

Mikro inverterli veya güç optimize edicili bir güneş paneli kurulumunda her bir güneş paneli ayrı ayrı, paralel olarak çalışır. Bir güneş paneli gölgeden dolayı daha az verim aldığında, tüm tesisatı değil sadece o güneş panelin verimi düşer. Mikro invertörlerin en büyük avantajıdır.

Mikroinverter kurulumu

Mikro invertörlerde bir invertör bozulursa kurulum çalışmaya devam eder. Arızalı bir mikro inverter elbette bir avantaj değildir ancak her güneş panelinin ayrı inverteri olduğu için bir inverter arızalandığında diğer güneş panelleri ve inverterler çalışmaya devam edecektir. Klasik dizi inverterde durum böyle değildir, burada inverter arızalıysa tüm kurulum çalışmayı durdurur ve inverterin değiştirilmesi gerekir. 

Daha düşük değiştirme maliyeti, daha uzun ömürlü, garantili ve emniyetlidir.

Bir mikro invertörü değiştirmek, bir dizi invertörü değiştirmek veya onarmaktan çok daha ucuzdur. Çoğu konvansiyonel invertör maksimum 10 yıllık standart ürün garantisine sahipken, mikro invertörlerde bu çok daha yüksektir. Çoğu durumda, bir mikro invertörün garantisi 25 yıldır.

Mikroinvertörler daha az yüklü olduğundan daha az ısınırlar. Yanlış kablolanmış ve havalandırması olmayan kötü yerleştirilmiş bir invertör yangın riskini artırır.

Mikro inverter Dezavantajları

Bireysel mikro invertörler, geleneksel bir dizi invertörden toplamda daha pahalıya mal olur. Satın almaları daha pahalı olmasına rağmen, özellikle güneş paneli kurulumu ideal koşullara yerleştirilemediğinde, uzun vadede daha iyi bir karı garanti edebilirler.

Mikroinvertörler güneş panelinin altına yerleştirilmiştir. Her güneş panelinin kendi invertörü vardır. Bunun bir dezavantajı, bir mikro invertör arızalıysa veya sorun çıkarsa, değiştirmek veya onarmak için çatıya (veya kurulumun yapıldığı yere) çıkmak zorunda olmaktır.

Mikroinvertörler güneş panelinin arkasına yerleştirilmiştir. Aşırı iklimlerde, bu bir mikro invertörün ömrünü azaltabilir. 

Tabii ki, ortalama bir kurulumda ona kıyasla bir invertör, arıza riskini de önemli ölçüde artırır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli