Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Ek Mufu Nedir, Nasıl Yapılır?
İnsanoğlu her zaman kendini güvende hissetmek ister. İlk çağlarda bunu daha değişik yöntemlerde sağlamış olsa da günümüzde teknolojinin gelişmesi ile akıllı yöntemlerle sağlanmaktadır.
Kapı otomatiğinin tarihi fazla değildir. Kilit sistemleri ilk olarak mekanik şekilde kullanılmıştır. Mekanik kilitlerden, akıllı kilitlere kadar olan sürede kilitler aynı görevi üstlenmiştir. Günümüzde mobil teknolojilerle kullanılan akıllı kilitler, anahtar yedeklemeye ihtiyaç duymadan, sanal olarak anahtar üretip kullanıcıya sunabiliyor. Akıllı Kilit Sistemi hakkında daha fazla bilgi için linke tıklayınız. Konuyu daha fazla uzatamadan arızalara geçelim.
Zayıf akım tesisatında yer alan kapı otomatiği tesisatı günümüzde diafon sistemi ile birleşik çalışan sistemdir. Elektromekanik zincirli kapı otomatiği diafon sistemine adapte edilemez. Çünkü bu sistem eski bir sistemdir. Elektromekanik zincirli kapı otomatiği iç yapısını aşağıdaki görselde mevcuttur.
Zile basılınca kapı otomatiği tetikleniyor fakat kapı açılmıyorsa;
Kapı otomatiğinde elektromıknatıs görevi gören bobin, bobine bağlı mekanik kurulu mandal ile kontrol edilmektedir. Sistemde bulunan yay zaman içinde gevşer ve özelliğini kaybeder, değişmesi gerekir diğer mekanik parçalar ise yağlanmalıdır. Bobin harici bir kaynaktan beslenerek kontrol edilmelidir. Diğer arızlar için lütfen okumaya devam edin.
Kapı otomatiği tesisatı aşağıda mevcuttur, zile basıyorum, zil çalmıyor ve evden kapı otomatiğine basıyorum, açmıyor gibi şikayetler olabilir. Bu şikayetlerden ikisi de aynı zamanda varsa aşağıdaki adımları takip ediniz.
Aşağıdaki şemada olduğu gibi ilk olarak trafo çıkışını ölçmeliyiz. Gerekli değerle (12/24 volt) avometrede görünmüyorsa trafo değişmelidir. Şekil 1 de ölçüm yapılacak yerler noktasal olarak gösterilmiştir. 2. görselde ise zile basıyorum zil çalmıyor şikayetiniz varsa, görsel 2 deki noktaları avometre ile ölçmelisiniz gerekli voltaj varsa butonları kontrol etmelisiniz. Butonları ise avometreyi kısa devre konumuna getirerek kontrol edilmelidir.
Kapı otomatiğinde arızlar genellikle ek yerlerinden kaynaklanmaktadır. Bu ek yerlerini bina içindeki buatlar bulup kontrol edilmelidir.
Yukarıda anlattığım sistemde sadece evde birisi varken kapı otomatiğine basarsa yada dışarıdan anahtar yardımı ile açılacak sistemdir. Yukarıda anlattığım sistem eski bir sistemdir.
Proximity kart okuyuculu, akıllı apartman kapı otomatiklerinde ise sistem biraz daha değişiktir. Akıllı sistem olarak adlandırılan sistemde tamamen otomatik şekilde gerçekleşmekte ve özellikleri ise şöyledir;
Akıllı kapı otomatiğinde, diafon görüntülü sistemi ile birlikte çalışmaktadır. Diafon sistemine bağlı olduğu için diafondan gelen komutlar ile birlikte çalışmakta ve diafon arızalarında kapı otomatiğini etkilemektedir. Konumuz şu anda kapı otomatiği arızalarıdır fakat en yakın sürede diafon arızalarını da sizlerle paylaşacağız. Akıllı kapı otomatiği genelde karşılığı olan(sabit), anahtar görevi gören mıknatıs ile denk gelmediğinde arıza oluşmaktadır. Bu arızada kapı otomatiği sürekli olarak uyarı sesi yaymaktadır. Mıknatıs hareketli olan kısmın mıknatısına göre ayarlanarak bu arıza giderilmelidir.
Aynı şekilde trafosu bulunan akıllı kapı otomatiği ölçülmeli ve kontrol edilmelidir. Trafo sağlam ise kapı otomatiğinin içerisinde bulunan fırçalı motorun kömürü bitebilir ve motoru çalıştırmadığı için kapı kapanmaz sürekli uyarı sesi verir. Motor yenisi ile değiştirilmelidir.(karbon motor kullanılmalıdır).
Kapılar hareketli mekanizmalar olduğu için kablolar yıpranıp kopabilir ya da deforme olmuşsa iletkenliğini kaybedebilir kontrol etmekte fayda var.
Kaynak: Megep, Merter
Yorum Yaz