Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
İnverter Nedir, Nasıl Çalışır, Çeşitleri Nelerdir?
Kablolar, enerji ve veri iletmek için kullanılan iletken malzemelerdir. Piyasada bir çok çeşidi bulunur. Bu yazıda sadece elektrik kablosunun nereden kopuk olduğunu bulmak için bazı yöntemleri sizlerle paylaşacağım.
Kablolar tek damarlı ve çok damarlı olmak üzere çeşitli kategorilerde üretilir ve piyasada kullanılır. Bazı nedenlerden dolayı kablolar koparak yada yanarak işlevini kaybeder. Bunu tespit etmek zordur. Çünkü tesisat kabloları ve diğer kablolar çevreye zarar vermemesi için iletken kısımları yalıtılır. Gözle görmek zordur. Yada tesisat boruları içerisinde muhafaza edilirler.
İlk olarak multimetre ile evimizdeki bazı kabloları test edebileceğimizi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu kablolar genelde sökülebilen ve iki ucunu bir araya getirdiğimiz kablolardır. Sizlere daha kolay ifade edebilmek için bir görsel paylaşmak istiyorum. Şekilde olduğu gibi bu tür güç kablolarını ölçmek kolaydır. Multimetre (avometre) ile bu kabloyu ölçebiliriz. Multimetre hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.
Bu ölçüm şu şekilde yapılır; Multimetre buzzer konumuna getirilir.
Buzzer konumunu yukarıda görsel ile ifade etmeye çalıştım. Bu konuma getirilen multimetre probları birbirine temas ettirilir ve kontrol edilir. Daha sonra ölçüm yapmak istediğimiz kablonun uçlarına temas ettirilerek kablo testi yapılır. Buzzer çalışması şu şekilde olur eğer iletken kopuk değilse buzzer öter ve sağlam olduğunu anlarız. Buradaki önemli konu ise kablonun türüdür kablonun kaç adet damarı olduğu.
Dikkat edilecek diğer konu ise probların COM ve Buzzer soketine takılı olmasıdır. Yukarıda bahsettiğim şeyler kabloda elektrik yoksa yapılabilir. Eğer kabloda elektrik varsa kablonun taşıdığı akıma göre (AC, DC) multimetre konumu ayarlanır ve ölçüm yapılır bu bize kabloların sağlam olup olmadığı hakkında bilgi verir. Fakat hangi kablonun sağlam olmadığını anlayamayız.
Kontrol kalemleri bir elektrikçi için vazgeçilmezler arasındadır. Kontrol kalemlerinin dedektör şeklinde olanları da vardır bunlar açık şekilde bulunan kabloların tam olarak nereden koptuğunu bizlere söyleyebilir.bu konuda üretilen diğer dedektörler ise duvar altındaki kabloların yerini tespit etmek için kullanılır.
Fakat tesisat kablolarında ne yazık ki işe yaramaz. Kontrol kalemi ile burada yapılası gereken: iki adet kablonun ikisine de temas ettirmek ve kontrollü sağlamaktır. Burada ise temas edilen kablolardan hangisinde kontrol kaleminde ışık veriyorsa (burada ışık zayıf olmamalıdır) zayıf bir ışık varsa o nötrdür) kuvvetli ışık ise faz (canlı uçtur). Bu sayede hangi kablonun kopuk olduğunu anlarız. AG ve OG’lerde ise megger denilen daha uzak mesafelerdeki kabloları ölçmek için kullanılan cihazlar vardır.
Yorum Yaz