Hangi Elektrikli Araçlar Tip1 ve Tip2 Şarj Kablosu Veriyor?

Sıradaki içerik:

Hangi Elektrikli Araçlar Tip1 ve Tip2 Şarj Kablosu Veriyor?

e
sv

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları(EVSE)

692 okunma — 24 Ocak 2021 19:28

Dünya üzerindeki nüfus her geçen gün artıyor bununla doğru orantılı olarak ise enerji tüketimi gün geçtikçe artmaktadır. Enerji türlerinde biri olan, fosil yakıt rezervleri ise artan talepler karşısında hızla azalmaktadır.

Dünyadaki enerji ihtiyacının %81’ini fosil yakıtlar karşılanmaktadır. Bu yüzdelik dilim ise gün geçtikçe evrilmekte ve kaynaklara yenileri eklenmektedir. Mesela; RES ve GES gibi. Yani kısacası fosil yakıttan uzak daha temiz enerji arayışı içindeyiz.

Bu arayışın bir parçası olan otomobilleri ve bu sektörün bir paçası olan EA’ların nasıl şarj edildiğini ele alacağız. Bilindiği üzere yaşadığımız yüzyılda gelişen batarya teknolojileri sayesinde elektrikli arabalara olan talepler artmış durumda. Tabii ki de her güzelin bir kusuru olur elektrikli arabalar yeşil enerji kullandıkları için emisyon değerleri sıfır fakat şarj ve zaman konusunda maalesef bizi üzüyor. Yani şarj olurken maalesef biraz beklemek durumundayız.

Evde, işyerinde, halka açık alanlarda ve otoyollarda araçlarımızı şarj edebiliyoruz. Yukarda söylemiş olduğum biraz kelimesi göreceli çünkü EA’ların şarj istasyonları bir tip değil. Bu aracın desteklediği şarj istasyonuna gör de değişmekte. Dünyada en hızlı şarj yapabilen şarj istasyonu Tesla Supercharger detaylı bilgi için linki tıklayınız.

Dünyada birçok ülke kendi standardına göre elektrikli araç şarj istasyonu üretiyor. Bu şarj istasyonu tarifeli, tarifesiz, taşınabilen, sabit şarj soket türüne, akıma türüne göre ise AC ve DC olarak sınıflandırılıyor. Bu sınıflandırmayı basit şeklide anlatacak olursak şarj istasyonlarının hızına göre diyebiliriz. Yukarıda bahsettiğim gibi şarj istasyonu ne kadar hızlı şarj ediyorsa o kadar iyi. Biz ise bunu Türkiye’ye göre sınıflandıralım.

En basit şarj türü ise araçlar ile birlikte verilen şarj ürünlerdir. Bu şarj ürünlerini telefon şarjı gibi düşünebiliriz. AC akım ile çalışır ve depolamayı bu şekilde yapar. Tabi ki de bir telefon şarj adaptörü gibi basit değil bazı standardı karşılamak durumundalar, IEC Teknik Komitesinin belirlediği EN61851 standardına uygun üretilirler.

Ev tipi şarj aleti 2,3kW AC (10A) ile Renault ZOE 30 saatte şarj oluyor. Lokal soket 3,7kW AC (16A) Renault ZOE 15 saatte şarj oluyor. Hızlı şarj istasyonu 50kW DC (3x80A) 1 saatte şarj oluyor yani burada temel seviye elektrik şarj cihazı evimizde olması gereken bir cihazdır. Zamanımız varsa şarj edebiliriz anlamına gelir. Kısaca ortalama güç ne kadar artarsa şarj süresi o kadar kısalır. Özellik olarak ise Internet’e bağlanma GPRS özellikleri ile haberleşme, kaçak akım koruması anlık kontrol gibi özellikler sağlarlar.

AC Tip 2 soketler için ortalama güç 7.4 kW- 50 kW olarak ülkemizde sağlamaktadır. DC CCS ve CHAdeMO 50-90kW üstü olarak değerlendirebiliriz. Zamandan ve yakıttan tasarruf ederek evinize, işyerinize ve kamu kuruluşlarına elektrikli şarj istasyonu almak istiyorsanız iletişime geçiniz. Linke tıklayınız.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli
avatar