Kalp Pili Uygulamaları için Kablosuz Güç Sistemini

Sıradaki içerik:

Kalp Pili Uygulamaları için Kablosuz Güç Sistemini

e
sv

Elektrikli Araba Nasıl Çalışır?

637 okunma — 08 Mart 2021 08:49

Elektrikli araçlar otomobil dünyasında büyük ses getirdi. Araştırmacılar çevre dostu, yüksek performanslı ve gürültüsüz bu araçların, içten yanmalı araçların pabucunu 2025’e kadar dama atacağını düşünüyorlar. Bu yazımızda hızla ivme kazanan Elektrikli Araba Nasıl Çalışır? sorusunun yanıtını bulacağız.

Yüksek performansı, sessiz ve çevre dostu bu aracın ilk olarak motorundan başlamak istiyorum. Elektrikli aracın motoru 100 yıl öncesine, dahi bilim adamı Nikola Tasla’nın icadı olan indüksiyon motoruna dayanıyor. İndüksiyon motorunun temel iki parçası vardır; stator ve rotor.

Rotor kısmı uçları birleştirilerek kısa devre edilmiş iletken çubuklardan oluşur. Stator ise 3 fazlı alternatif akımı bir girdi olarak alır. Stator sargısında bu akım dönen bir manyetik alan oluşturur. Genelde bu 4 kutuplu bir manyetik alandır. Oluşan bu manyetik alan rotorla etkileşime geçerek rotoru döndürür. İndüksiyon motorunun devri her zaman döner manyetik alanın gerisinde kalır.

Hyundai yeni elektrikli araç platformunu tanıttı - Haberler Haberleri

İndüksiyon motoru fırça ve kalıcı mıknatıs içermez ve motorun hızının alternatif akım kaynağının frekansı ile ayarlanıyor olmasıdır. Frekans değiştirilerek aracın hızı ayarlanır. Bu yöntem aracın hızının hassas ve kolayca ayarlamaya olanak sağlar. Bunu sağlayan ise alternatif akım kontrolcüsüdür. Bu ise içten yanmalı araçlara göre büyük bir avantajdır. Çünkü sınırlı devir aralığı olmadan verimli güç üretebilirler.

Elektrikli Araç Dönüşüm Kiti 50kw 10600rpm Elektrik Motor Kontrolörü Kiti  Dönüştürmek Için Yüksek Hızlı Elektrikli Araba Teslimat Kamyonu - Buy Elektrikli  Araç Için Elektrikli Araç Dönüşüm Kiti 50kw,Çekiş Motoru,Kiti Elektrikli  Araba Product

Diğer yandan içten yanmalı motorlar, elektrikli araçlar gibi motor gücünü direk olarak tekere aktaramazlar. Bunun için bir şanzımana ihtiyacı vardır. Yani elektrikli araçlarda şanzıman yoktur. Diğer yandan elektrikli araçlar direk olarak dairesel güç üretirler ve titreşim çok denecek kadar azdır. Hareket dönüşünü direk olduğu için devire göre güç dengelidir. Bu nedenle 180kg içten yanmalı bir araç motoru 40kg elektrik motoruna eşdeğerdir.

Elektrik Motoru Gücü Nereden Alıyor?

Motor gücünü bir pilden alıyor fakat indüksiyon motorları AC akımla çalışıyor. DC-AC’ ye çevirmek gerekiyor. Bu parça ise motora birleşik üretilmektedir. Bu parça elektrikli aracın motor beyini olarak adlandırılır. Elektrikli aracın pilleri lityum iyon pillerdir. Gündelik hayatta kullandığımız lityum iyon pillerden farkı yoktur. Bu piller aracı çalıştıracak gücü depolamak ve üretmek için seri ve paralel olarak kombine edilir.

ALMAN VE RUS ŞİRKETİNDEN ELEKTRİKLİ OTOMOBİL BATARYASI - Son Dakika  Haberleri

Bu derece yüksel akımın bulunduğu pillerin ısınması normaldir. Soğutma işlemini sağlamak için ise pil grupları arasında metal tüpler ve tüplerin içinde ise soğutucu sıvı vardır. Bu sistem ise pillerin ömrünü ve stabil çalışmasına olanak sağlar. Bu piller de monte oldukları için yenisi ile değişim olanağı sağlamaktadır. Metal tüpler ısınan sıvıyı radyatör sayesinde soğutuyor. Elektrikli araçların ön kısımlarında genelde çok az bir ızgara bölümü vardır. Bu durum ise aracın daha hoş durmasına ve aerodinamik olmasına katkı sağlıyor. Aracın pilleri ise ağırlık merkezine yerleştirilerek dengede olmasını ve ağırlık merkezini aşağı çekerek sürüş kararlılığı sağlıyor.

Elektrikli araçlarda güç aktarımı için sadece bir diferansiyel kullanılır. Açık diferansiyel kullanıldığı için bazı problemler meydana gelir. Yani yükün az olduğu teker boşa döner. Sınırlı diferansiyel kullanılarak bu sorun ortadan kaldırılıyor. Kısaca yazılım kullanılarak, frenleme yapılır ve güç dengesi sağlanır.

Small Tesla Drive Unit - Smooth testing (regen set to only 5%) - YouTube

Frenle sistemi ise yazılım ile bütünleşik yapısı sayesinde yokuş aşağı giderken aracın pillerine güç sağlayan bir alternatör görevi üstleniyor. Gaz pedalı bırakıldığında motor alternatör olarak görev yapar ve pillere güç üretir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli
avatar