Elektrik Sigortası Neden Yanar?

Sıradaki içerik:

Elektrik Sigortası Neden Yanar?

e
sv

Ütü Arızaları ve Tamiri

5509 okunma — 09 Mart 2020 20:39

Kumaştan yapılmış giyim malzemelerinin kırışıklıklarını düzeltmek ve düzenli görünmesi için evlerde ve konfeksiyon atölyelerinde kullanılan elektrikli alete ütü denir. İlk ütü tabanı düz ağır bir metalden oluşuyordu. İlkel bir yöntemle çalışan ütü ısıtılan kömürü, kömür deposuna dökülüyordu bu sayede ısınan kalın alt tabaka ile kumaş düzeltme işlemi yapılıyordu.

Eski Tip Ütü

Ütü Çeşitleri

  1. Buharlı Ütüler
  2. Elektrikli Ütüler
  3. Pres Ütüler
  4. Akıllı Ütüler
  5. Seyahat Ütüler
  6. Sanayi Tipi Ütüler

Genelde, evlerde buharlı ütüler kullanıldığı için buharlı ütü arızlarını ve parçalarını anlatacağım.

Buharlı Ütüler

Ütü Bölümleri
  1. Buhar ikaz lambası
  2. Buhar butonu
  3. Üst kapak
  4. Su spreyi ve şok buhar butonu
  5. Auto shut-off
  6. Ütü gövdesi
  7. Elektrik topraklı fişi
  8. Kordon kablo
  9. Arka kapak
  10. Tutturma braketi
  11. Tutturma braketi
  12. Klemens
  13. Termostat düğmesi
  14. Tutturma braketi
  15. Orta taban (etek)
  16. Arka braket
  17. Plastik arka braket
  18. Termostat
  19. Alt taban

ÜTÜ BUHAR VERMİYOR

Buhar kontrol butonu basılı kalmış, su tankında su olmayabilir. Buhar kontrol memesi tıkanmıştır, tıkanma giderilir veya buhar kontrol memesi değiştirilir. Termostat konumu düşük kalmıştır yeterli derecede ısı üretilmediğinden buhar vermez kumaş türüne göre termostat konumu yükseltilir. Alt taban ve orta taban tamamen kireç bağlamıştır. Değiştirilebilir yada kireç sökücü ile temizlenir. Buhar kontrol mil grubu arızalıdır. Mil grubu değiştirilir.

ÜTÜ SU AKITIYOR

Buhar kontrol memesi ve conta yerine tam oturmamıştır. Contanın yerine tam oturması sağlanır, bozulmuş ve deforme olmuş ise değiştirilir. Su tankı darbe yada ısıdan dolayı delinmiş olabilir. Su tankı değiştirilir. Su tankında max limitine kadar su doldurulmalı fazla su doldurulduğunda ise fazla su boşaltılır. Ütü ısınmadan şok buhar düğmesine basılmıştır Termostat yüksek konuma alınarak kalan su buharlaştırılır yada ütü yapıldıktan sonra su tankı tamamen boşaltılır.

ŞOK BUHAR VERMİYOR

Şok buhar pompası su basmıyor olabilir pompa değiştirilir. Şok buhar emiş borusu yırtılmış veya tıkanmıştır. Bu borular değişitirilir. Termostat konumu düşük kalmıştır yeterli ısı olmadığı için termostat konumu yükseltilir. Şok buhar pompa bilyası ve yayı sıkışık veya yerinde yoktur. Sıkışıklık giderilir veya bilya ve yay takılır.

ÜTÜ ÖN TARAFA SU PÜSKÜRTMÜYOR

Ön taraftaki su aksamı kontrol edilmeli ve herhangi bir sızıntı ve tıkanıklık varsa giderilmelidir.

Kullanılırken Dikkat Edilecek Hususlar

Şebeke gerilimi ütü etiketinde belirtilen gerilim ile aynı olmalıdır.

Mutlaka topraklı priz kullanılmalıdır. Can güvenliğimiz için kesinlikle evlerde topraklı priz bulunmalıdır.

Ütüleme sonunda ütü soğuyuncaya kadar ve ütüleme yaparken aradaki boşluklarda ütü arkası üzerinde dik olarak bekletilmelidir.

Ütüleme bittiğinde ütünün fişi prizden çıkartılmalıdır.

Ütüde kalan su tamamen boşaltılmalıdır.

Ütü sıcak iken çocukların ulaşabileceği yerde olmamasına dikkat edilmelidir.

Su doldururken ve boşaltırken mutlaka ütünün fişi prizden çekilmelidir. Ütü tamemen boş iken ütü ile beraber verilen ölçü kabı ile ölçü çizgisine kadar doldurulmuş bir ölçek su konulmalıdır. Ütüye aşırı su konulduğunda damlama yapabilir. Ütünün termostat ışığı söndükten sonra buhar ayar düğmesi açılmalıdır. Buhar ayar düğmesi daha önce açıldığında veya açık iken su konulup ısıtılmaya başlandığında tabandan su damlayabilir. Ütü ilk kullanıldığında hafif bir buhar, koku veya su sızıntısı meydana gelebilir. Bu durum bir müddet sonra normale döner.

Ütüleme sırasında su biterse elektrik fişi prizden çekildikten sonra ütünün soğuması beklenilmeden su ilave edilebilir.

Ütüde daima yumuşatılmış su kullanılmalıdır. Aksi hâlde buhar kanallarına kireç dolar, kullanılamaz hâle gelir. Kimyasal katkılı kokulandırılmış ütü sularından kullanılmamalıdır. Ütüyü ilk kullanımda normal suyu buharlaştırarak ütünün buhar kanallarına girmiş tozları temizlemek gerekir. Ütüde oluşan kireçleri temizlemek amacıyla sirke veya kireç çözücü kimyasallar kullanılmamalıdır. Bu kimyasallar ütü tabanı üzerindeki buhar üretimini sağlayan kaplamaya zarar verir, buhar performansı çok azalır.

Ütü alt tabanı değiştirilirken termostat temas yüzeylerine DOW CORNİNG 340 (ağır şartlar altında çalışabilecek yüksek performanslı silikon esaslı yağlama sıvıları) sürülür . Termostat ütüye uygun güçte olanı ile değiştirilmelidir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli