Güneş Paneli Sistemi Nasıl Tasarlanır ve Kurulur?

Sıradaki içerik:

Güneş Paneli Sistemi Nasıl Tasarlanır ve Kurulur?

e
sv

UPS Ev Tesisatına Nasıl Bağlanır?

1024 okunma — 12 Ağustos 2022 23:09

Elektrik iletim hatlarında, trafo merkezlerinde ve dağıtım sistemlerinde kısa devre veya fırtına gibi kötü hava koşullarından dolayı elektrik kesintileri meydana gelebilir. Bu durumda acil durum jeneratörü veya yedek akü kullanılarak kestinti meydana gelen şebekeye tekrardan enerji verilebilir. Ancak bazı durumlarda askeriye, havaalanı, hastaneler gibi yerlerde kesinti olduğunda elektriğin en kısa sürede verilmesi çok önemlidir. İşte böyle mekanlarda Otomatik UPS sistemi kullanılır.

Otomatik UPS ev besleme sistemine nasıl bağlanacağı ve çalışma prensibi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Otomatik UPS ev besleme sistemine nasıl bağlanacağından bahsedelim.

Öncelikle, otomatik UPS sistemine bağlamak istediğiniz odaların besleme sistemini ana dağıtım panosundan ayırın. Bunun için MCB (Mechanic Circuit Breaker) yani Mekanik Devre Kesici kullanmanız gerekmektedir. İki kutuplu sigorta kullanın.

Sigorta aracılığıyla bu odaların besleme sistemlerini ana panodan ayırdıktan sonra elektrik kesintisi durumunda invertörde yer alan aküyü şarj etmek için otomatik ups sigorta üzerinden ana beslemeye bağlayın. Böylece şebekeden güç sağlandığı sürece akü şarj olacaktır.

Burada mekanik devre kesici kullanmamızın nedeni, akünün sürekli olarak beslemeye bağlı olmaması ve şebekeden güç kesildiğinide akünün üzerindeki enerjinin de boşalmamasını engellemektir.

Bağlantı şemasından sonra gelin birlikte Otomatik UPS sisteminin çalışma sistemini inceleyelim. Bu sistem 2 durumda çalışır.

Bunlardan birincisi şebekede gücün olmadığı durumdur.

Ana şebekede elektriğin olmaması durumunda güç akışı otomatik ups sisteminde yer alan aküler araçılığı ile sağlanır. Aküde yer alan 12V DC sistem AC 220V’a (Türkiye için) dönüştürülerek elektrik enerjisi sağlanır.

Burada mavi renkle belirtilen çizgi, aküden sağlanan güç akışını ifade etmektedir.Yeşil çizgi ise topraklama kablosudur.

İkinci durum ise şebekede gücün olduğu durumdur.

Bu durumda şebekede güç olduğu için hem diğer sistemlere hem de otomatik ups’de yer alan 12V’luk aküye güç sağlanmış olur. Böylece şebedeki gücün kesilmesi durumunda devreye giren akü şarj olur.

Burada mavi renkle belirtilen çizgi hem aküye hem de diğer sistemlere şebeke tarafından sağlanan güçtür.

Şebeke sistemlerinde IEC (Uluslararası Elektrik Komisyonu) faz için kahverengi, nötr için mavi, toprak için yeşil rengini kullanırken, NEC(Ulusal Elektrik Kodu) faz için siyah, nötr için beyaz, toprak için yeşil/sarı rengi kullanmaktadır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli