Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Tek Fazlı Sigorta Kutusu Montajı Nasıl Yapılır?
Genel olarak kare ve dikdörtgen tasarıma sahip olan şofbenler, evimizdeki sıcak su ihtiyacını karşılamak için üretilmiş cihazlardır.
Şofbenin, genel yapısı olarak elektrik bağlantı klemensleri, rezistans, basınç şarteri, kademe anahtarı, gösterge lambaları, termostat su tankı ve su giriş çıkış boruları bulunur. Bu parçaların ne işe yaradığını sizlere aktardıktan sonra arıza durumlarını aktaracağım.
Rezistans, su tankı içerisinde bulunan ve suyun ısınmasına yardımcı olan ana parçadır. Kademe anahtarının durumuna göre suyun ısısını ayarlamak üzere su tankının içerisinde bulunur.
Kademe anahtarı, rezistansın hangi bölümünün çalışacağına mekanik olarak karar veren devre elemanıdır.
Elektrikli şofbenin kademe anahtarından sonra elektrik basınç şalterine gider ve güvenlik amaçlı olarak su olmadığı durumlarda rezistansın aşırı ısınmasını ve yanmasını önler.
Gösterge lambaları şofbenin hangi sıcaklık derecesinde olduğunu kademeli şekilde gösterir.
Şofben hiç çalışmıyor: Elektrik enerjisi kontrol edilmeli ve gerekli voltaj değerleri varsa ve şofben içindeki klemenslere gerilim geliyorsa şofben arızası üzerine yoğunlaşmalıyız. Yeterli basınçta su gelmediğinden dolayı basınç şalteri çalışmayacaktır, yeterli basınç sağlanınca durum düzelir.
Kademe anahtarını çeviriyorum fakat ısı artmıyor: Kademe anahtarları mekanik parçaları olduğu için arıza olasılığı yüksektir. Avometre ile kademe uçlarına getirerek kısa devre kontrolü yapılmalıdır. Basınç şalteri de arızalanmış olabilir. Nemli yerlerde kullanılmış ise WD 40 ile temizlenmeli.
Kademe anahtarı sağlam ve çalışmıyorsa: Basınç şarteri dediğimiz parça arızalı olabilir. Bu parçadan iki adet vardır ikisi de kontrol edilmeli ve bazır konumunda kontrol edilmelidir.
Su ısınmıyor ve ısısı artmıyor: Termostat bozulmuş olabilir. Kademeli olan termostat kademesinden birisi bozulmuş olabilir. Kademe anahtarı görevini yapmıyordur.
Kademe anahtarından ayarı yükseltince şalter atıyor: Rezistans iki kademeli olduğu için ikinci kademedeki rezistansda kısa devre olabilir yada arızalanmış olabilir.
Gösterge lambaları yanıyor ama cihaz çalışmıyor: Gösterge lambalarının görevi elektrik enerjisinin rezistans soketlerine kadar geldiğini gösterir bu durumda yapılması gereken kablo bağlantıları ve rezistansı kontrol etmektir.
Bu elektrikli cihazları bağlarken yada sıfırdan montaj edeceksek kesinlikle tecrübeli bir elektrik servisinden destek almalıyız. Kendimiz bu alanda uzman isek dikkat edilmesi gereken birci konu topraklama olmadan bu tür cihazların montajını yapmamalıyız. Diğer bir konu ise bu cihazları montaj edecek gerekli ekipmanın olmasıdır. Sağlıklı bir montaj için watt hesaplaması yapılarak uygun sigorta ve kablo kullanılmalıdır.
benim arzum sofbenim var.şofben güzel çalışıyor fakat şofbeni kapatınca 10 15 dk sonra şarter attırıyor..bilgileriniz için şimdiden teşekkürler
[…] için üretilmiş cihazlardır. Bu ürünlerin ortalama ömrü ise 15 yıl gbi uzun bir süredir. Su Isıtıcıları arızaları için linki […]