Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Lazer Sensör Nedir?
Kurşun Asit Bataryaların şarj edilmesinden önce kurşun asit batarya nedir ondan bahsedelim.
1859 senesinde Fransız fizikçi Gaston Planté tarafından icat edilen kurşun asit bataryalar, ticari kullanıma sunulan ilk şarjı bataryalar olmuştur. Özellikle son yıllarda Ni-Cd, Ni-MH ve Li-On pillerin kullanımı yaygın olmasına rağmen güvenli yapısından ve watt başına oldukça makul bir maliyet sunmasından dolayı kurşun asit bataryaların miladı hala dolmamıştır. Kurşun asit batarya kadar ucuz bir şekilde büyük güç verebildiği ve bu özelliğe sahip çok az batarya çeşidi olduğu için kurşun asit bataryalar golf arabaları, forklift ve kesintisiz güç kaynakları (UPS) gibi birçok alanda kullanılmakta uygun maliyet sağlamaktadır.
Kurşun asit bataryalar birbiri ardına dizilmiş pozitif ve negatif plakaların, birbirinden seperatörlerle ayrılmasıyla oluşur. Plakalar birbirine paraleldir ve toplamda 6 tane plaka hücresi vardır. Bu hücrelerin her biri 2 Volt’luk gerilim üretir Kurşun asit bataryaların plakalarından pozitif yani anot kısmı kurşundan, katot yani negatif plaka kısmı ise kurşundioksitten yapılmıştır. Saf haldeki kurşun çok yumuşak olduğundan dolayı tek başına kolayca dağılmaktadır. Bu yüzden mekanik kuvvet elde etmek için antimon, kalsiyum, kalay ve selenyum gibi metaller ilave edilir. Bu ilave edilen alaşımın kalitesi kurşun asit bataryanın performansını etkiler.
Kurşun asit bataryalar hakkında genel olarak bir bilgi sahibi olduktan sonra gelin birlikte kurşun asit bataryaların veya akülerin nasıl şarj edileceğine bakalım.
Bataryanızı iyi havalandırılan bir ortamda şarj edin. Garaj veya büyük bir kulübe gibi bir yerde şarj edin ve şarj sırasında mümkünse odayı havalandırın. İyi havalandırma önemlidir çünkü şarj işlemi sırasında bataryada bir gaz karışımı oluşur ve pil aşırı şarj edilirse veya kısa devre olursa bu gazlar bataryanın dışına çıkabilir. Eğer havalandırma zayıfsa bu gaz patlamaya neden olabilir.
Kurşun asit bataryayı şarj ederken uygun güvenlik önemlerini alın. Bataryadan sızabilecek asitlerden kendinizi korumak için koruyucu gözlük ve eldiven kullanın. Yanıcı malzemeleri veya kıvılcım çıkarabilecek nesneleri (örneğin elektronik cihazlar) bataryadan uzak tutun. Ve bataryayı yerden en az 18 inç (46 cm) yüksekte tutun. Bataryanın yanında asla sigara içmeyin. Donmuş, hasar görmüş veya sızıntı yapan bir bataryayı şarj etmeye kalkmayın. Bataryanın asidi gözünüze veya cildinize sıçrarsa, etkilenen bölgeyi sürekli olarak 30 dakikada ılık suyla yıkayın ve yakınınızda kabartma tozu bulundurun. Eğer bataryanın asidi bir yere sıçrarsa o bölgeye kabartma tozu dökün. Bataryayla temas ettikten sonra eldivenlerinizi iyice durulayın ve ellerinizi bol suyla yıkayın.
Kurşun asit bataryaların çeşitli kademelerde ve voltajlarda şarj edilmesi gerekir. Bu yüzden akıllı şarj cihazı kullanmak önemlidir. Bu akıllı şarj cihazlarında, batarya seviyesini izleyen ve optimum şarj için gerekli akım ile gerilimi ayarlayan işlemciler bulunur. Ayrıca akıllı şarj cihazı kullanmak bataryayı aşırı veya eksik şarj etme riskini azaltır.
Not:Bataryanın performansını korumak için kükürt giderme moduna sahip bir şarj cihazı alın. Bu mod, pilinizdeki kurşun sülfat kristallerini parçalayacaktır.
Kurşun Asit Batarya için Akıllı Şarj Cihazı
Şarj cihazının +’sı ile Bataryanın +’sını, şarj cihazının -’si ile bataryanın -’sini birbirine bağlayın. Bu işlemi yaparken şarj cihazının plastik kısmına dokunduğunuzdan emin olun. Bu işlemi yapmadan önce şarj cihazının gücünü kesin. Çıkabilecek kıvılcımlara karşı şarj aleti ile bataryayı yan yana ve aralarında bir miktar mesafe olacak şekilde yerleştirin.
Şarj cihazını çalıştırmak için topraklı priz kullanın. Topraklı priz herhangi bir güç dengesizliği olduğunda gücü keserek koruma sağlar.
Bataryanızın hangi tür olduğunu bulmak için kullanma kılavuzuna bakın. Eğer kullanma kılavuzu yoksa bataryanın üzerinde üretici ve parça numarasına bakıp internetten bakın.
Pilinizin şarj ayarı seçeneceğini öğrenmek için pil türüne bakın. Eğer pilinizin türünü bilmiyorsanız üretici ve parça numarasına bakabilirsiniz. Çünkü batarya türleri değişiklik göstermekte ve buna bağlı olarak şarj ayarları da değişmektedir.
Şarj tamamlandıktan sonra, şarj cihazını bataryadan ayırmayan önce şarj cihazının gücünü kesin. Şarj cihazının önce – kablosunu sonra da + kablosunu çıkarın.
Şarj işlemi tamamlandıktan sonra eğer bataryanızı hemen kullanmayıp muhafaza edecekseniz dikkat etmeniz gereken birkaç husus var.
Bunlardan birincisi bataryanızı mümkünse 20 °C’den düşük bir sıcaklıkta muhafaza edin. Çünkü kurşun asit bataryaların yüksek sıcaklıkta kapasiteleri düşmektedir.
İkinci husus ise pilinizi muhafaza ederken 6 ayda bir şarj edin. Çünkü kurşun asit bataryalar kullanılmadığında her ay kapasitesinin yüzde 3’ünü kaybeder. Çok fazla kapasite kaybının yaşanmaması için bataryanızı 6 ayda bir şarj edin.
Üçüncü ve en önemli husus kurşun asit pilinizin tamamen bitmesine izin vermeyin. Çünkü kurşun asit piller tamamen tükendiğinde sülfatlanma meydana gelir ve bu da kurşun asit bataryanın kullanılamaz hale gelmesine neden olur. Bu yüzden bataryayı mümkün olduğunca tamamen bitirmemeye özen gösterin.
Yorum Yaz