Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Lazer Diyot Nedir? Yapısı ve Çalışma Prensibi
Alternatif akım, genliği ve yönü periyodik olarak değişen elektriksel akımdır. Yani saniyede birçok kez yön değiştiren akımdır. Alternatif akımda dalga şekli olarak genellikle sinüs dalgası kullanılmaktadır. Farklı uygulamalarda üçgen ve kare gibi değişik dalga şekilleri de kullanılmaktadır.
Başlıktan da anlaşılacağı üzere alternatif akım pillerde veya akülerde depolanamaz. Bunun nedenine geçmeden önce pillerin ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmekte fayda var.
Piller veya aküler, pozitif ve negatif olmak üzere iki terminalli yük depolayıcı cihazlardır. Bu cihazlar kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek kendisine bağlı cihazlara enerji verir.
Çeşitli şekillerde ve kapasitelerde piller veya aküler mevcuttur. Burada bilmemiz gereken en önemli şey, tüm pillerin bağlı olduğu hücreler vardır ve pillerin veya akülerin iki elektrotu vardır. Bu elektrotlardan biri anot (-), diğeri ise katot (+) olarak adlandırılır.
Bir pil veya akü şarj olurken elektronlar katottan anota doğru hareket ederken, deşarj olurken elektronlar anottan katota doğru hareket eder. Doğru akım, yalnızca bir yöne aktığı için bir pili şarj edebilir.
Elektrik enerjisi, doğrudan bir pilde veya aküde depolanamaz. Pil, elektrik enerjisini kimyasal enerji şeklinde depolar.
Alternatif akım pillerde veya akülerde depolanamaz çünkü alternatif akımın polaritesi (+ ve – yönü) sürekli değişmektedir. Yani AC dalga formunun yarım döngüsünde (pozitif alternans) aşağıdaki şekilde görüldüğü üzere akım bir yönde akarken, dalga formunun diğer yarım döngüsünde (negatif alternans) ise akım tersine akar. Örneğin 50 Hz’lik bir alternatif akımın polaritesi saniyede 50 defa yön değiştirir.
Alternatif akımın pozitif yarım döngüsü sırasında bir pil veya akü şarj olurken, negatif yarım döngüsünde bir pil veya akü deşarj olur. En sonunda pili şarj eden Alternatif akımın pozitif alternansı, pili deşarj eden negatif alternansı iptal eder. Böylece pil veya akü şarj olamaz. Bu yüzden alternatif akım bir pilde veya aküde depolanamaz.
Peki AC depolanamıyorsa ona ihtiyacımız olduğunda ne yapacağız? Güç elektroniği sayesinde doğru akımı alternatif akıma çeviren cihazlara sahibiz. İnvertör adı verilen bu dönüştürücüler farklı gerilim aralıklarında üretiliyorlar. AC’yi depolayabilecek teknoloji geliştirilene kadar dönüştürücüleri kullanmaya devam edeceğiz.
Yorum Yaz