Trafik Sinyal Denetleyici(Kavşak Kontrol Cihazı) Nedir?

Sıradaki içerik:

Trafik Sinyal Denetleyici(Kavşak Kontrol Cihazı) Nedir?

e
sv

Tost Makinesi Tamiri Nasıl Yapılır?

8895 okunma — 16 Mart 2020 17:33

Çalışması:

Tost makinesi, ön kısmında yer alan açma kapama anahtarına basılarak veya çevrilerek çalıştırılır. Tost makinesinin çalıştığını anlamak için ise ön tarafta bulunan LED’lere bakmalıyız. Termostat sayesinde istediğimiz ısıya ayarlayıp istediğimiz ısı değerine ulaşınca kapanmasını otomatik veya manuel olarak gerçekleştirebiliriz. Kızartılacak veya ısıtılacak yiyecekler (ekmek, et, balık vb.) alt ve üst kapaklar arasına konularak üst kapak alt kapakla birleştirilir. Böylece pişirme işlemi başlamış olur. Bu sırada pişirilen yiyecek türüne göre üst kapağa hafifçe basılabilir. Alt ve üst kapak arasına özel yapılmış kap konularak yemek pişirme işi de yapılan modeller vardır. Alt ve üst kapaklar aralarında 180 derece olacak şekilde acılarak, tost makinesi elektrikli ızgara olarak da kullanılabilir.  

Parçaları ve Prensip Şeması

Tost makineleri 3 ana parçadan oluşur; Alt ve üst kapaklar, rezistanslar ve çıkarılabilir plakalar.

Alt ve üst kapaklar; açma kapama işlemi yaptığımız bu bölüm; rezistansların, termostat ve termostat ayar düğmesini, çıkarılabilir plakaları, alt ve üst sapı, sinyal lambası gibi parçaları üzerinde taşırlar.

Rezistanslar, 700 – 2500 watt arası değişik güçte üretilirler. Alt ve üst kapaklarda birer tane olmak üzere iki adet rezistans bulunur. Rezistanslar, termostatla ayarlanan ve gerekli ısı değeri elde edildikten sonra devreyi açık devre haline getirirler. 

Çıkarılabilir plakalar, üzerine yiyecekler konularak pişirme işlemi yapılır, plakalar gerektiğinde temizlik için demonte olarak tasarlanmıştır ve teflon kaplı olduğu için yapışmaz ve üzerindeki kanallar sayesinde yağ akışı sağlanır.

Çalışma Şeması

Tost makinesi ve kendi sağlığımız için yapmamız gerekenler bakım ve temizliği belirli periyotlarda mutlaka yapmalıyız. Temizleme işleminden önce cihaz fişinin prizde olmadığından emin olmalıyız.  Cihaz yeni kullanıldıysa soğumasını bekleyiniz. 

Alt ve üst plakalar yerlerinden çıkarılarak temiz ve nemli bir bez ile silinmelidir. Yağlanma miktarı fazla ise deterjanlı ılık su ile yıkamalıyız. Cihazın tüm bağlantıları kontrol etmeliyiz. Elektrik geçen kabloların, ısınan kısımlardan uzak tutulmasına çaba göstermeliyiz.

Tost Makinesi Temel Sorunları;

1.Tost makinesi fişi prize takılı olduğu halde hiç çalışmıyor:

Fiş ve cihazın besleme kablosunu avometre ile kısa devre testi etmeliyiz bu parçalarda problem yoksa anahtar ve termostat avometre ile kontrol edilir. Anahtara basıldığında veya döndürüldüğünde avometre değer gösteriyorsa  anahtar sağlamdır. Tost makinesinin iç bağlantılarındaki enerji taşıyan kablolar yerlerinden çıkmış veya gevşemiş olabilir bunları yerine montaj edelim. Bu çıkma ve gevşeme işlemi ileride büyük problemlere yol açabilir.

2.Tost makinesi çalıştığı halde ısındıktan sonra termostat devreyi açmıyor:

Termostatta veya termostata bağlı kablolarda arıza olabilir. Termostat veya kablolar değiştirilerek arıza giderilir. Termostat kontakları zaman içerisinde ark sebebi ile arızalanabilir. Zımpara ile kontaklar temizlenebilir. Kontaklarda aşırı yıpranma ve aşınma varsa termostatı değiştirmekte fayda vardır. WD 40 ile kontaklar temizlenmelidir.

3.Tost makinesinin alt ve üst kısımlarından biri ısıtmıyor:

Lokal bir arıza vardır ısıtmayan bölümü kontrol etmeliyiz. Üst veya alt ise ona göre rezistans avometre ile ölçülmeli ve kontrol edilmelidir. Rezistans watt değerine göre değişiklik gösterse de her zaman sıfırdan farklı bir değere sahiptir. Avometre 1 değerini gösteriyorsa avometre ayarını yükseltin. Sıfır değeri varsa rezistans değişmelidir.

4.Tost makinesinin alt veya üst kısımlarından biri diğerinden daha az ısıtıyor:

İki seri yada paralel bağlı rezistans arasında güç farkı olabilir. Rezistanslardan birinden bazen akımın geçip, bazen de geçmemesi böyle bir sonuca sebep olabilir. Bu durumlarda rezistans değiştirilir.

5. Tost makinesi sigorta attırıyor:

Tost makinesi sigorta attırıyorsa; tost makinesi fiş ve besleme kablosunda kısa devre olabileceği gibi makine içindeki kabloların ve rezistansın kısa devre yapıyor olabilir. Yanmış kablolar değiştirilerek temas ve kısa devre engellenir. Rezistans yerinden çıkmış veya gövdeye temas etmişse yerine takılarak arıza giderilmiş olur.

Kaynak:Megep

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli