Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nasıl Kurulur?
Düşük karbonlu bir gelecek için yenilebilir enerjiye olan ihtiyacımız hızla artıyor. Yenilebilir enerji kaynağı olan Güneş’ten daha fazla yararlanmak için kullandığımız Monokrisrtal ve Polikristal güneş panelleri ise dünyadaki enerji ihtiyacının çok azını karşılıyor. Yani bu da çok fazla alana solar panel ile kurulum yapma anlamına geliyor.
Peki evlerimizin pencereleri, gökdelen pencereleri, telefon ekranları ve araba camları güneş enerjisini toplayabilir mi? Bu kadar alanı düşünün ve bu alanlardan elektrik ürettiğimizi, hayal edin.
Klasik camlar artık doğal aydınlatma ve evimizi dış çevre şartlarından korumanın bir adım ötesine geçiyor. Camlardan ve pencerelerden geçen güneş ışıkları artık elektrik üretilebilecek. Bu camlar şeffaf bir güneş enerji panelidir ve klasik panellerin aksine %80-86 oranında şeffaftır. Çalışma mantığı ise diğer paneller göre farklıdır. Gözümüzle görmediğimiz ışıkları yakalar ve bunlardan enerji üretir.
Kısmen şeffaf panelleri değerlendirecek olursak, ultra ince yarı iletken bir malzeme katmanı cam levha üzerine ince bir film tabaka olarak yerleştirilerek üretilir. Yerleştirildiği yüzey üzerinde opaklık değeri artırdığı için kısmen şeffaf deniliyor.Kısmen şeffaf paneller ise klasik panellerin yarısı kadar (%7-10) verimlilik sağlar. Diğer bir avantajı ise güneşin yoğun olduğu yerlerde 10 ile %40 arasında güneş ışığını engeller.
İlk olarak 2014 yılında çalışmalara başlanıldı. Bu panel ise görünür ışığa izin verirken ultraviyole (UV) ve kızılötesi (IR) ışıkları yaklar. Bu belirli dalga boyundaki ışıkları ise organik tuzlar kullanarak yakalamaktadır.
Yukardaki şekilde göründüğü gibi organik tuzlara çarpan ışık farklı türede kızılötesi ışığa dönüşür ve güneş hücreleri tarafından elektriğe dönüştürülür. Verimlilik bakımından çok düşüktür fakat şeffaf camları kullanacağımız alan çok fazla olduğu için bunu telafi ediyor. Verimliliklerinin düşük olmasının bir diğer sebebi ise verimli açıda olmamalarıdır. Montaj edildikleri yüzeyde dik açı ile durmaları. Ömür bakımında ise dezavantaj sunmaktadırlar.
Maliyet bakımında normal panellere oranla daha maliyetlidirler. İnorganik üretildikleri için kullanım ömürleri düşüktür.
Yorum Yaz