Elektrikli Otomobilin Tarihi

Sıradaki içerik:

Elektrikli Otomobilin Tarihi

e
sv

Senkron ve Asenkron Motor Arasındaki Fark Nedir?

7298 okunma — 17 Ocak 2021 19:11

Elektrik motorları, mekanik işlemleri gerçekleştirmek için elektrik enerjisi kullanan cihazlardır. Bu iki motorda yapımında bazı benzerlikleri vardır, ancak operasyon ve performansları değişiklik gösterir. Bu yazımda size bu farklılıkları aktarmaya çalışacağım.

Kısaca Senkron ve Asenkron Motor arasındaki fark; tipi, kayma, ek güç kaynağı, kayma halkası, fırça gereksinimi, maliyeti, verimliliği, güç faktörü, akım beslemesi, hızı ve kendi kendine yol verme etkisi gibi farklardır.

Senkron ve Asenkron Motor Arasındaki Fark Nedir?

Senkron motor      Asenkron Motor
Senkron motor, senkron hızda çalışır ve AC motor türüdür. Yani senkron motor, rotor hızı ile stator manyetik alanının hızı eşittir.Asenkron motor, senkron hızdan daha düşük hızda çalışır ve AC motor türüdür. Asenkron motor, rotoru senkron hızdan daha düşük hızda döner.
Rotor ve stator alanı arasında manyetik kilitlenme prensibine göre çalışır.Stator ve rotor arasında elektromanyetik indüksiyon prensibine göre çalışır.
Kayma yok yani senkron motorun kayması 0’a eşit.Asenkron motorda kayma var ve her zaman 0’dan büyük.
Motorun hızı, besleme frekansına ve stator kutuplarının sayısına bağlıdır. N s = 120 f / PMotorun hızı yüke, rotor direncine ve kaymaya bağlıdır, her zaman senkron hızdan daha düşüktür. N = N s (1-s)N <N s
Motora bağlı yük değiştikçe hız değişmez.Hız, motor yüküne göre değişir.
Senkron motor, başlangıçta rotoru senkron hıza yakın bir yere döndürmek için ek bir DC güç kaynağı gerektirir. Asenkron motorlar kendi kendine çalışır ve ekstra güç gerekmez.
Rotor, ekstra akım beslemesi gerektirir.Asenkron motorun rotorunun ekstra beslemeye ihtiyacı yoktur.
Ayrı olarak uyarılmış senkron motor, rotor sargısına enerji vermek için ekstra DC kaynağı gerektirir.Ekstra kaynak gerektirmez.
Ayrıca rotor bobinlerine DC sağlamak için kayma halkalarına ve fırçalara da ihtiyaç duyar.Kayma halkaları gerektirmez. Sadece sargılı tip Endüksiyon motoru hem kayma halkası hem de fırça gerektirir.
Motor hızı yalnızca besleme frekansı VFD aracılığıyla değiştirilerek kontrol edilir.Motor hızı, değişken rotor direnci ve VFD cihazları kullanılarak kontrol edilebilir.
Giriş voltajı beslemesi, senkron motorun hızını veya torkunu değiştirmez.Giriş voltajı kaynağı, motorun torkunu ve hızını değiştirmek için kullanılabilir.
Ana besleme gerilimindeki dalgalanmalar, senkron motor çalışmasını etkilemez.Şebeke voltajı dalgalanması, hızını ve çalışmasını etkiler.
Asenkron motora göre daha pahalıdır.Asenkron motorlar daha ucuzdur.
Kullanışlı değildir.Daha kullanışlıdır.
Verimli ve daha hassastır.Senkron motor kadar verimli değildirler.
VFD kullanılarak çok düşük hızda kolaylıkla çalıştırılabilir.Düşük hızda çalıştırmak oldukça zordur.
En iyi, genellikle 300 rpm’nin (Dakikadaki Devir Sayısı) altındaki düşük hızda çalışır. 600 rpm’nin (Dakikadaki Devir Sayısı) üzerindeki hızlarda çalışmak için en uygun olanıdır.
Uyartımı ayarlanarak gecikmeli, önde veya birleşik güç faktöründe çalıştırılabilir.Endüksiyon veya asenkron motor her zaman gecikmeli güç faktöründe çalışır.
Ayrıca güç faktörü düzeltmesi için aynı zamanda lider güç faktöründe kullanılarak da kullanılabilir.Güç faktörünü düzeltmek için kullanılamaz, sadece mekanik yükleri sürmek için kullanılabilir.
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli
avatar
  • […]  Elektromıknatısların çalışma şekli asenkron motorların nasıl çalıştığının da temelini oluşturur. Senkron ve Asenkron Motor Arasındaki Fark Nedir? […]