Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Anestezik Ajan Gazı Analizörü Nedir?
Elektrik tesisat kablosu çekilirken nemli yer; kazan daireleri, sığınaklar, fabrika alanları, açık alanalar, bodrum katları ve gemilerde gibi yerlerde NYM antigron kablo ve diğer ekipmanları şartlara uygun seçilmelidir. Bu yazımızda sizlere bu ekipmanları ve işlem yapılırken nelere dikkat etmek gerektiğini anlatacağız. Tesisat çekilirken iki yöntem kullanılır, sıva altı ve sıva üstü, sıva altı tesisat önceden tesisat borusu çekilmiş olan yerlerdir. Sıva üstü ise sonradan ekleme yapılan ve sıva altında olmayan pratik yöntemdir.
Sıva altı nemli yer tesisatının yapımında öncelikle ana panonun nereye montaj edeceğimizi belirlemeliyiz. Tesisatta bulunacak alıcılar göz önünde bulundurulmalıdır. Tesisat boruları duvara 90 derece olacak şekilde kanalları açılmalı ve montaj edilmelidir. Bu işlem sonraki kablo çekim işlemini daha kolay yapmamızı sağlar. Buat ve kasalar borulardan çıkmayacak şekilde olmalı ve lazer terazi yada su terazisi kullanılarak teraziye alınmalıdır.
Kablolar antigron kablo olarak boruların içinden çekilir. Uygun şekilde kablo uçları açılarak klemenslere işlenmelidir. Neme karşı korumak için contalı buat kapakları düzgün yerleştirilmelidir. Prizler kasalara dikkatlice yerleştirilmeli ve prizlerin yerine göre ana panodan kodlaması yapılmalıdır.
Sıva üstü etanj malzemeden yapılan tesisat iki şekilde yapılabilir. Bunlardan birincisi, Priz tesisatının kroşe kullanılarak antigron kabloların 90º derecelik yönlendirmeler ile alıcılara kadar işlenmesidir. İkincisi ise PVC boruların kroşeler yardımıyla duvara tutturulup alıcıya ulaşmasıdır.
Öncelikle dikkat edilecek konu nemli yerler için etanj malzeme seçmektir. Etanj malzeme; su, nem, toz gibi dış etkenlerden koruma sağlayan malzemelerdir.
Konu ile alakalı: Elektriksel Koruma Sınıfları (IP Kodları)
Yukarıda görülen NMY kablo nemli yer tesisatında kullanılan kablo türüdür. NVV (NYM) N tipi antigron (nemli yer) kabloları, şu katmanlardan oluşmaktadır:
Dış kılıf renkleri; gri, siyah ve beyaz şeklinde üretilir. Kuru, rutubetli ve ıslak yerlerde, yangın ve patlama tehlikesi olan atölye, fabrika, depo, iş yerlerinde ve açık alanlarda kullanılır. Toprak altına kullanmak için uygun değildir Sabit olarak sıva üstünde, kanal içinde kullanılması tavsiye edilir.
Nemli yerde kullanılan prizin etanj malzemeden yapılması gerekir. Su, toz ve neme karşı koruma özelliğinin bulunması gerekir. Aynı zamanda kapaklı olması, kullanım için uygundur.
Nemli yer, sıva altı ve sıva üstü tesisat yapımında, iletkenlerin eklenmesi ve
dağıtıması için buatlar kullanılır. Nemli yer tesisatında kullanılan buatlar, etanj malzemeden yapılır ve kapakları contalı olarak kapatılır.
İletkenlerin eklenmesi ve dağıtım için 5-7 mm çapında yuvarlak buatlar kullanılır. Ayrıca anahtar, priz vb. sıva altı malzemelerin altlıkları için bu çaplarda yuvarlak altlık buatlar kullanılır. Çok sayıdaki iletken guruplarının dağıtılmasında veya tesislerin ana ayrım yerlerinde 8×8, 10×10, 15×15 ve 20×20 cm boyutlarında kare buatlar kullanılır.
Kablolar ve borular nemli yer tesisat yapımında duvara veya tavana özel kroşeler ile montajlanır. Kroşe ve tutucular boruların, kabloların özelliklerine göre etanj malzeme ve sert plastikten yapılır.
Genel tanımlamalar ve malzemeleri tanıttıktan sonra işlem basamaklarını sizlere aktaracağım.
Sıva altı tesisat olarak yapılacaksa;
Ana panonun ve alıcıların yeri belirlendikten sonra malzeme listesi çıkarılır. Yapılacak işlem kablo geçişlerini belirlemek bu geçişler yapılırken yatay ve dikey olarak engel teşkil edecek unsurları belirlemek ve engel olmayacak şekilde işlemi yapmak. kat panosu ve priz kasalarının yerlerinin tespit edilmesi priz kasalarının yerini belirleme işlemi yapılmalıdır.
Bu işlemler yapıldıktan sonra düzgün olması için çirpi ipi vb. malzemeler kullanılmalı işaretleme yapılmalıdır.
1.Kroşelerin takılması için deliklerin delinmesi:
Tesisat kablolarını duvar üzerine tutturmak için belirlenen yol üzerine eşit mesafede kroşeler konulmalıdır. Kablo sarkmasını engellemek için yatay döşemelerde kroşeler arasındaki mesafe 30 cm, düşey döşemelerde ise 40-50 cm olmalıdır.
Buvat, prizlere giriş ve çıkışlarda, gereçlerden 10 cm uzaklıkta kroşe koymak gerekir. Delme işlem yapılırken elmas uçlu matkap kullanılmalıdır.
2.Deliklere dübellerin takılması:
Dübel, yumuşak plastikten yapılmış olup içine vida sıkıldığında açılarak sıkışma yapar. Sıva üstü antigron tesisat yapımında 6, 7, 8, 10, 12 mm çaplarında plastik dübeller tercih edilir.
Kablo çekimi yapılırken kablo açılarak burkulmalar önlenmelidir. Ekler sadece buat kutusunda yapılmalıdır.
3.Kat panosu W otomat bağlantısının yapılması:
Her priz sortisi sırasıyla kodlanarak sigorta kutusuna bağlantısı yapılır.
Detaylı yazı: Tek Fazlı Sigorta Kutusu Montajı Nasıl Yapılır?
Yorum Yaz