Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Duman Dedektörü Nedir, Nasıl Bağlanır?
Kaçak akım, sigortalar ile karıştırılması gereken üründür. Kaçak akım sadece kaçak akımlarda devreye girer sigortalar ise kısa devre ve aşırı akım çekilmesi durumunda devreye girer.
Kaçak akım nedir? Evimizdeki tesisatta gelen ve giden akımın oluşturduğu manyetik alan birbirine eşit ve zıttır. Tesisatın tek faz yada 3 faz olması bu durumu değiştirmez. Gelen ve giden akımlar eşit oldukları için kaçak akım sigortasının akım bobine etki edecek bir akım oluşmaz. Fakat tesisatın bir bölümde, kaçak akım meydana gelmesi durumunda bu eşitlik bozulacak ve kaçak akım rölesinin bobinde bir akım oluşacak ve kaçak akım devreye girecektir.
Bu kaçak sonucu, elektro manyetik kuvvet(EMK) oluşur ve bu kaçak akım sigortasının akım değerine ulaşınca kaçak akım devreye girer.
Kaçak akım rölesinin normal çalışması aşağıdaki şekilde görülmektedir. Bu durumda gelen ve giden akımlar birbirine eşittir. Kaçak akım akım bobinine etki eden bir elektro manyetik kuvvet(EMK) yoktur.
Kaçak akım nasıl kontrol edilir? Kaçak akım çalışmasını yukarıda anlatmıştık gelen ve giden akımların oluşturduğu manyetik alan prensibine göre çalıştığından bahsetmiştik.
Bu bölümde ise manuel olarak gelen ve giden akım eşitliğini bozarak kaçak akımın devreye girmesini sağlayacağız.
Kaçak akım rölesi üzerinde test butonu bulunmaktadır. Bu buton yardımı ile test edebiliriz. Fakat biz değişik bir yöntem kullanarak bu testi ve test butonunun işlevini sizlere manuel olarak aktaracağız.
Girişine bağlanan Faz(F) ve Nötr(N) ile işleme başlayalım yani test yapabilmek için elektrik olması şart. Kaçak akıma elektrik bağlantısı yaptıktan sonra bir seri lamba devresi kuruyoruz. Aşağıdaki şekilde olduğu gibi;
Devreyi kurduktan sonra kaçak akım rölesinin çıkışa normal olarak bağlıyoruz. Normal bağlantıda kaçak akım sigortası çalışmaz. Çünkü gelen akım giden akıma eşittir.
Yukarıdaki şekilde görünen kırmızı uçlara bağlayıp denediğimizde kaçak akımın attığını görüyoruz. Tam tersi olan siyah uçlara bağladığımızda da aynı sonucu görürüz, bu durum akım eşitliğini bozduğumuzun kanıtıdır.
ilgili yazı: Kaçak Akım Nedir?
el blog Superbe, qui transpire la pasión à l’pur de Estado … Bobinette Lowrance Budding
[…] Kaçak Akım Şalteri (Rölesi) Nasıl Test Edilir? […]