İzolatör Anahtarı Nedir? Yapısı ve Çalışma Prensibi

Sıradaki içerik:

İzolatör Anahtarı Nedir? Yapısı ve Çalışma Prensibi

e
sv

HDMI Konektörü Nedir? 

396 okunma — 24 Ekim 2022 20:15

HDMI, Yüksek Çözünürlüklü Multimedya Arayüzü anlamına gelir. Günümüz eğlence ve iletişim cihazlarında en fazla kullanılan konnektör ve kablo tütündür. HDMI kabloları ses-video (A/V) kaynağından sıkıştırılmamış dijital sinyalleri alıcıya aktarılmasını sağlar. Kısaca yüksek kaliteli A/V sinyallerini taşımak için en popüler ve yaygın konnektör ve kablo türlerinden biridir.

HDMI kablosu masaüstü bilgisayarları monitörlere, TV’leri set üstü kutulara, oyun konsollarını projektörlere ve çok daha fazlası için kullanılabilir. İlk kullanılmaya başladığı 2000 yılında HDTV sinyallerini taşımak için kullanılıyordu.

HD sinyallerini taşımak için geliştirilen HDMI kablosu ses ve görüntü için ayrı ayrı kullanılan kabloları ortadan kaldırarak tek kabloda birleştirdi. Bu sayede ses ve görüntüler eş zamanlı olarak iletimi sağlanmış oldu.

HDMI ilk olarak 2002’de piyasada bulunan bir dizi kablo ve konektör olarak piyasaya sürüldü. 2002’den sonra kullanımında hızlı yükseliş gösterdi. HDMI, yüksek kaliteli görsel-işitsel sinyallerin tek bir kablo ile cihazlar arasında güvenilir ve düzgün taşınmasını sağlıyordu.

HDMI konektörleri diğer bilinen kablo tabanlı fiş ve priz sistemleri gibi çalışır. HDMI kabloları cinsiyetlidir erkek ve dişi olmak  üzere değerlendirilir. 

HDMI Konektör Özellikleri

İlk sunulduğu zamandan bu yana taşıyabildikleri A/V sinyallerinin kalitesi, bant genişliği ve hızı açısından değerlendirildiler.  Tarihi gelişimine bakacak olursak aşağıdaki gibidir.

HDMI1.0 (2002)

HDMI 1.1 (2004)

HDMI 1.2 ve 1.2a (2005)

HDMI 1.3 (2006)

HDMI 1.4, 1.4a ve 1.4b (2009, 2010, 2011)

HDMI 2.0, 2.0a ve 2.0b (HDMI UHD olarak da bilinir) (2013, 2015, 2016)

HDMI 2.1 (2017)

Şimdi bu tarihsel gelişimde HDMI kablosu bizlere neler sunuyor ona bakalım. Sürüm 1.2 (2005), biçimi bilgisayar sahipleri arasında popüler hale getirmek için başarılı bir girişimde, HDMI tarafından desteklenen çözünürlük ve yenileme hızları aralığını genişletti. Sürüm 1.4 (2009-2011), cihazlar arasında 4k sinyaller ve paylaşılan Ethernet bağlantısı desteği eklerken, sürüm 2.0 (2013-2016), HDR görsellerinin eşzamanlı akışına ve dinamik ses-video senkronizasyonuna izin vererek hem video bant genişliğini hem de ses örnek frekansını önemli ölçüde iyileştirdi. 

HDMI Konektör Türleri

Bugünün pazarında satılan çok sayıda farklı HDMI kablo konektörü türü vardır. Hepsi temelde aynı şeyi yapsalar da, genellikle herhangi bir özel uygulamada veya cihazda değiştirilemezler. Başka bir deyişle, satın almadan önce hangi bağlayıcı türünü kullanacağınızı bilmeniz gerekir. 

A Tipi (standart)

B Tipi (ikili bağlantı – şu anda herhangi bir ana tüketici ürününde kullanılmamaktadır)

Tip C (mini)

D Tipi (mikro)

E Tipi (özellikle araç içi kullanım için geliştirilmiş Otomotiv Bağlantı Sistemi)

Bu çeşitli HDMI kablo konektör tipleri, gözle görülür şekilde farklı boyutları nedeniyle fiziksel olarak tanımlanması yeterince kolaydır. Ancak, HDMI alt türleri için adlandırma şemalarına aşina değilseniz, mevcut seçenekler ilk bakışta biraz kafa karıştırıcı görünebilir. Ev ve işyeri uygulamalarının büyük çoğunluğu için A, C ve D tipi HDMI konektörlerinin (standart, mini ve mikro) genel olarak ihtiyaç duyacağınız tek versiyon olacağından emin olabilirsiniz.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli