Elektrik Tesisat Boruları

Sıradaki içerik:

Elektrik Tesisat Boruları

e
sv

Elektrikli Isıtıcı (soba) Tamiri Nasıl Yapılır?

8175 okunma — 09 Mart 2020 21:48

Kış günlerinde evinizi ya da ofisinizi  ısıtmaya ihtiyacınız olabilir. Isı yeterli seviyede olmadığı durumlarda kullanabileceğiniz pek çok elektrikli ısıtıcı çeşidi vardır. Üstelik bu elektrikli ısıtıcılar infrared ısıtıcıların tersine daha geniş alana etki ederler ve pratik çözüm sunarlar.

Soğuk kış günlerinde bozulan elektrikli sobanız sizi üzebilir. Birkaç pratik yöntem ile bozulan bu ısıtıcıları nasıl tamir ederiz, konusunu ele almak istiyorum.

Elektrikli sobaların arızalarını tamir etmek için kullanılacak aletleri hazır etmeliyiz, gerekli aletler yok ise tedarik etmeliyiz.

Elektrikli ısıtıcının bir şeması varsa ona bakmamız, yok ise  basit de olsa bu cihazın elektrik şemasını çizmemiz işimizi kolaylaştırır. Arızayı gidermek için söktüğünüz parçaları bir kenara sırayla muhafaza edelim. Sökme ve sıkma işleminde orijinal vida- somun neyse ona uyunuz. Ustanın iyisi malzeme artıran değildir. Sakın bir somun ya da vidayı artırmayı hüner saymayınız. 

Rezistans kopmuş ve termostat bozulmuş ise  termostat ve rezistans uygun olan rezistans ile değiştirilmelidir. Değişimde muadil  malzeme seçilerek montaj yapılmalı,cihaz iç bağlantıları yapılırken klemensler, anahtarlar, lambalar ve fişler ısıdan etkilenmeyecek bir yere konumlandırılmalı. Klemenslerin porselen olanı tercih edilmelidir.

Soba, fişi prize takılı olduğu hâlde çalışmıyorise prizde enerji olmayabilir, fiş ve besleme kablosu arızalı olabilir. Fiş, priz ve besleme kablosu multimetre ile kontrol edilir. Arızalı olan değiştirilmeli. Durum hala devam ediyorsa devrilme emniyet anahtarı arızalı olabilir. Devrilme butonu multimetre ile  kontrol edilir, arızalı ise değiştiriniz. Termostat arızasını kontrol ediniz ve arızalı ise değiştiriniz. Varsa zamanlama saati arızalı olabilir, zaman saati kontrol edilir. Gerekirse yenisi ile değişir. İletim yoksa kopmuş veya yanmıştır. Isıtıcı rezistansları kopmuş veya yanmış olabilir. Kopmuş rezistans yenisi ile değiştiriniz kesinlikle ek yapmamalıyız.

Soba, istediğimiz saatte çalışmıyor veya durmuyorsa (zamanlama saati olan sobalarda).  Sobanın zamanlama saati veya kablolarda problem olabilir. Kontrol sağlandıktan sonra değişim yapılmalı.

Ortam çok ısındığı hâlde, soba çalışmaya devam ediyor ise termostat arızalı olabilir veya kulpu yerinden çıkmış olabilir. Yerinden çıkmışsa takılır, arızalı ise yenisi ile değiştirilir.  Termostata giden kablolar birleşmiş (kısa devre edilmiş) olabilir. Kontrol edilir, arıza varsa giderilir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli