Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
WİFİ ve Bluetooth Hoparlör Farkı Nedir?
İşlev olarak elektrik barası, gelen ana elektrik gücünü toplamak için kullanılan iletken veya iletken grubu olarak tanımlanır. Bu toplanan elektrik gücünü besleyicilere dağıtır. Başka bir deyişle, gelen ve giden tüm elektrik akımının buluştuğu bir tür elektriksel bağlantıdır. Böylece elektrik barası, elektrik gücünü tek bir yerde toplar.
Bara sistemi, izolatör ve devre kesiciden oluşur. Bir arıza meydana geldiğinde, devre kesici açtırılır ve baranın arızalı bölümü kolaylıkla devreden çıkarılır.
Elektrik barası dikdörtgen, enine kesit, yuvarlak ve diğer birçok şekilde üretilir. Dikdörtgen bara çoğunlukla güç sisteminde kullanılır. Bakır ve alüminyum, olarak üretilir.
Baraların en yaygın olanı 40 × 4 mm (160 mm 2 ); 40 × 5 mm (200 mm 2 ); 50 x 6 mm (300 mm 2 ); 60 × 8 mm (480 mm 2 ); 80 × 8 (640 mm 2 ) ve 100 × 10 mm (1000 mm 2 ). Bara çubuğunun seçimi, güvenilirlik, esneklik, maliyet vb. gibi farklı faktörlere bağlıdır.
Beslemenin sürekliliğinin gerekli olmadığı küçük trafo merkezi, tek bara kullanır. Ancak büyük bir trafo merkezinde, beslemelerinde kesinti olmaması için sistemde ek bara kullanılır. Farklı tipte elektriksel bara düzenlemesi aşağıdaki şekilde gösterilmektedir.
Bu tür bir sistemin düzenlenmesi çok basit ve kolaydır. Sistem, anahtarla birlikte yalnızca bir bara içerir. Trafo, jeneratör, besleyici gibi tüm trafo merkezi ekipmanları sadece bu baraya bağlanır. Tek bara düzenlemelerinin avantajları şunlardır:
Tek Bara-Bar Düzenlemesinin Dezavantajları
Bu tip bara düzenlemesinde devre kesici ve izolasyon anahtarları kullanılır. İzolatör, baranın arızalı bölümünün bağlantısını keser, böylece sistemi tamamen kapanmaya karşı korunmuş olur. Bu tür düzenlemeler, sistemin maliyetini fazla artırmaz sadece ek devre kesici kullanır.
Bus Bölümselleştirme ile Tek Bara Düzenlemesinin Avantajı
Aşağıdakiler, kesitli baranın avantajlarıdır.
Tek Bara Düzenlemesinin Kesitli Dezavantajları
Bu tür bir düzenleme, ana bara ve yardımcı bara olmak üzere iki tür bara kullanır. Bara düzenlemesi, izolasyon anahtarlarını ve devre kesiciyi baraya bağlayan bara kuplörünü kullanır. Bara kuplörü ayrıca aşırı yükleme durumunda yükü bir veriyolundan diğerine aktarmak için kullanılır. Aşağıdakiler, yükü bir veri yolundan diğerine aktarma adımlarıdır.
Böylece yük ana veri yolundan yedek veri yoluna aktarılır.
Ana ve Aktarma Busbar Düzenlemesinin Avantajları
Ana ve Aktarma Busbar Düzenlemesinin Dezavantajları
Bu tür bir düzenleme, iki bara ve iki devre kesici gerektirir. Bus kuplörü ve anahtar gibi herhangi bir ek ekipman gerektirmez.
Çift Bara Çift Kırıcının Avantajları
Çift baralı çift kesicinin dezavantajları
Daha yüksek maliyeti nedeniyle, bu tür baralar nadiren trafo merkezlerinde kullanılır.
Bu tür bara düzenlemesinde, bölümlere ayrılmış ana bara, yardımcı bara ile birlikte kullanılır. Baranın herhangi bir bölümü bakım için devreden çıkarılır ve herhangi bir yardımcı baraya bağlanır. Ancak bu tür bir düzenleme sistemin maliyetini artırmaktadır. Yardımcı baranın bölümlere ayrılması, sistemin maliyetini artıracağı için gerekli değildir.
Bu düzenlemede, iki devre için üç devre kesici gereklidir. Baranın her devresi bir buçuk devre kesici kullanır. Devre başına işlenen gücün büyük olduğu büyük istasyonlarda bu tür bir düzenleme tercih edilir.
Bir Buçuk Kırıcı Düzenlemenin Avantajları
Bir Buçuk Kırıcı Düzenlemenin Dezavantajları
Bu tür bir düzenlemede, baranın ucu, bir halka oluşturmak için busbar başlangıç noktasına geri bağlanır.
Halka Ana Düzenlemenin Avantajları
Halka Ana Düzenlemesinin Dezavantajları
Bu tür bir düzenlemede, devre kesiciler busbarın oluşturduğu ağa yerleştirilir. Devre, ağın düğüm noktasından çekilir. Bu tür bir veri yolu düzenlemesi, dört devre kesici tarafından kontrol edilir.
Herhangi bir bölümde bir arıza meydana geldiğinde, iki devre kesicinin açılması gerekir, bu da ağın açılmasına neden olur. Bu tür bir düzenleme, bara arızasına karşı güvenlik sağlar, ancak anahtarlama özelliğinden yoksundur. Çok sayıda devreye sahip trafo merkezleri için tercih edilir.
Yorum Yaz