Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Buchholz Rölesi Nedir?
Bilgisayar bileşenlerini iyi tanımak gerekir. Bu bileşenler sayesinde bilgisayar hayat bulmakta ve çalışmaktadır. Bilgisayar bileşenleri arasındaki uyum da önemlidir. Tüm bileşenleri bir araya getirildiğinde bile özellik olarak da bileşenlerin birbirine uyumlu olması gerekir.
Ancak en önemli nokta ve belki de en çok yapılan hata, bileşenler arası uyumsuzluk; en sık karşılaşılan durum ise işlemci ile ana kart uyumudur. Bilindiği üzere piyasada AMD ve Intel olarak iki farklı işlemci üreticisi bulunuyor. Bu markaların ürettiği her bir işlemci, birbirinden farklı soket ve yapılara sahip. Dolayısıyla her işlemciyi, aynı ana kartta çalıştırmak imkânsız olur.
Bilgisayar donanım teknolojisi sürekli olarak gelişmektedir. Donanımın sürekli olarak gelişmesinden dolayı tüm bileşenlerin bir araya gelebilmesi için bile bütün parçalarının birbirleriyle uyumlu olması gerekir. Bunu detaylı bir şekilde öğrenmenin tek yolu donanım teknolojisini yakından takip etmektir.
Bileşenler arası uyum için de parçaların satıldığı resmî web sitelerinden bilgi almak da mantıklıdır. Her ürün üreticisi, parçalarının birbiriyle uyumlu olduğu donanımları kendi ürün sayfasında kullanıcılar ile paylaşmaktadır. Bu yüzden tercih edilecek parçaların hangi nesil, hangi sürüm olduğuna ve diğer donanımlarla olan uyumuna mutlaka bakılmalıdır.
Bu bileşenlerin birbiriyle olan uyumuna maddeler halinde değinmek istersek.
Piyasada o kadar çok çeşit işlemci ve ana kart modeli var ki, hangisinin hangisiyle uyumlu olduğunu bilmek zor.
Ana kartın, üzerine takılacak işlemci ile uyumlu olmalı yani onu kaldırabilecek kapasitede olmalıdır. Her ana kartın desteklediği işlemci modelleri ve serileri vardır. Örneğin bazı ana kartlar yalnızca AMD işlemciler ile çalışırken, bazıları Intel için geliştirilmiştir. İşlemcilerin, ana kartla uyumlu olup olmadığı, ana kartın üzerinde bulunan CPU soketi ile, işlemcinin soket yapısından anlaşılır.
Ana kartlar belirli Ram bellek frekansları ile uyumluluk göstermektedir. Bunlar 1333, 1600, 1866 şeklinde örnek olabilir. Yine ana kartın sitesinden, modelin desteklediği frekanslara ve Ram soketi tipine bakarak uygun parçayı seçilmelidir. DDR3 Ram destekleyen bir ana karta, yalnızca DDR3 tipinde Ram takılmalıdır.
Basit olarak açıklamak gerekirse, sata ara yüzüne sahip bir sabit disk alırsak, ana kart üzerinde sata yuvalarının olması gerekiyor. Tam uyum için, ana karttaki yuvalar Sata 2 ise, alacağınız diskin de Sata 2 olmasına dikkat edilmelidir. Aynı şey cd okuyucular için de geçerlidir.
Bu uyum aslında sistemin çalışmasına engel bir durum değildir. RAM’la işlemci frekansı farklı olsa bile çalışır. Ama bu uyumu sağlayabilirsek, bilgisayardan apayrı bir verim alınabilir.
Son zamanlarda geliştirilen ekran kartları, oyun ve rendir gibi, yüksek performanslı işlemler yaptıkları için daha fazla güç tüketmektedir. Örnek olarak, ATI HD 5800 serisi bir kart alıp sisteme takılacaksa, güç kaynağını da ona göre seçmek doğru olacaktır çünkü takılan güç kaynağı gerekli akım ihtiyacını karşılayamazsa sistem hiç açılmaz.
Bahsettiğimiz bu kart, 180 Watt akım ihtiyacı duymaktadır. Sistemdeki diğer parçaları da düşünürsek, toplam ortalama 400 Watt isteyen bir sistem olur. Buna 350 Watt bir güç kaynağının takılması sonucu, sistem açılmaz.
Yorum Yaz