Kaçak Akım Şalteri (Rölesi) Nasıl Test Edilir?

Sıradaki içerik:

Kaçak Akım Şalteri (Rölesi) Nasıl Test Edilir?

e
sv

ARK Hatası Koruma Cihazı (AFDD) Nedir?

1275 okunma — 01 Mayıs 2020 19:16

Elektrik tesisat yangınların üçte biri tehlikeli ark hataları nedeniyle gerçekleşiyor. AFDD’ler yanıcı maddelerin aşırı ısınması ve tutuşmasından önce arkları tespit ederek elektriksel yangın olasılığını azaltabilir. AFDD kullanımının birkaç yıl önce başladı ve yeni bir ürün grubudur.

Kaçak akım (RCD) ve otomatik sigortalar (MCB) seri ark hatalarını algılayamazlar. Zarar görmüş kablo izolasyonları, ezilmiş ya da kırılmış kablolar, eğrilmiş konektörler, temassızlık ya da arızalı elektrik cihazları gibi ark hatalarında koruma sağlamazlar. Ortaya çıkan elektrik ark hataları da yangın çıkmasında ise can ve mal kayıpları meydana gelmektedir.

Kaçak akım röleleri, tesisattaki kaçak akımı tespit edebilirler. Tesisattaki gelen ve giden akımlar zıttır ve birbirine eşittir. Kaçak akım röleleri sadece toprak ile olan arkları tespit edebilirler. Bu ise evimizdeki tesisat için yeterli değildir.

Sigortalar ise paralel olan hataları kısmen önleyebilirler. Fakat ark algılama cihazları bu iş için biçilmiş kaftandır.

Evimizdeki seri, paralel ve toprak kaynaklı ark hatalarını bulmak için ise ark hatası koruma cihazı (AFDD) kullanmak gereklidir.

Ark Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

Ark nedir? Diyerek konuyu basitçe anlatayım; elektrik akımı iki iletken malzeme arasındaki boşluğu atladığında, bir kıvılcım oluşacaktır.  Eğer akım yeterince yüksekse, bir plazmaya dönüşür bizim gördüğümüz şey ise artır.  Bu ark olması sonucu iletkenler arasında sıcaklıklar 6000 ° C’yi aşabilir.

Arklar toprak, paralel ve seri olmak üzere üç çeşittir.

Toprak ark hatası iletkenlerin toprağa teması sonucu akımın toprağa akması olayıdır. Paralel devrede aktif olan iletkenler arasında birbiri üzerinden akması olaydır. Seri ark hatası iletken uç devreleri arasında olmaktadır.

Ark nasıl oluşur? Gevşek prizler, kablo hasarı, kötü sonlandırma, sıkışma ezilme ve haşereler gibi faktörlerin iletkenlere zarar vermesi sonucu oluşur.

AFDD’ler Tesisata Nasıl Bağlanır?

AFDD Nasıl Çalışır?

AFDD’ler elektronik devre elemanıdır ve tesisatta akan akımın dalga formunu sürekli olarak izlerler. Dalga formunda bir ark arızası oluştuğunda yani anormal bir dalgalanma algılandığında, devreyi keser.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli